Analoge cinch kabel & digitale cinch kabels

Cinch
Cinch staat voor een in de volksmond beter bekende tulpstekker. Officieel dienen we te spreken van een RCA-cinch, maar wanneer we het hebben over een tulpstekker weten veel meer mensen waar we het over hebben. RCA komt van Radio Corporation of America en daarmee is dan ook direct de afkomst bekend. Rond 1940 bracht het bedrijf de stekker op de markt. Over het algemeen gebruiken we een cinch stekker om verschillende audio- en videoapparaten met elkaar te verbinden.

Soort kabel
Een audio kabel met een cinch connector biedt de mogelijkheid om een digitaal signaal te verzenden aan de hand van het S/PDIF protocol. Het is hiermee in principe de digitale variant van de analoge interlink kabel, die vergelijkbaar is, maar dan het analoge signaal door kan sturen. Een analoge interlink kabel is daarmee geschikt om ieder analoog signaal te verzenden en voor de digitale signalen is een coaxiale cinch kabel nodig. Op opbouw van deze kabel is anders dan de analoge interlink kabel. Ook al ziet de kabel er van buitenaf hetzelfde uit. Desalniettemin heeft de cinch kabel een impedantie van 75 Ohm terwijl de analoge variant een veel lagere weerstand heeft. Deze impedantie vertelt wat over de complexe weerstand van de kabel en is daarmee van belang voor de kwaliteit van het signaal.

Cinch connector
Eén van de belangrijkste onderdelen van een cinch kabel is de aansluiting zelf. Wanneer het signaal netjes door de kabels verzonden wordt is het namelijk belangrijk dat dit ook goed wordt overgebracht op het apparaat waarmee we het signaal uiteindelijk af willen spelen. Een standaard tulpstekker heeft over het algemeen een connector die gemakkelijk wat losjes gaat zitten en daarmee vaak een slechte connectie maakt. Dit is met name vervelend voor apparaten waarbij de aansluitingen aan de achterkant zijn weggestopt waardoor er ook nog druk op komt te staan. Het is daarom slimmer om te kiezen voor een variant van de cinch kabel waarbij de kabel goed vastklemt. Hiervoor kan er gebruik worden gemaakt van een gespleten signaalpin. Dit zorgt ervoor dat de connector zichzelf vastdrukt tegen de buitenkant waardoor er een zeer stevige verbinding ontstaat. Daarnaast kan een ietwat tapse kroon van de cinch connector er voor zorgen dat de connector zich ook nog eens beter vast kan klemmen aan de aansluiting. Door gebruik te maken van deze twee handige technieken kan er voor een zeer stabiele aansluiting worden gezorgd die het signaal niet alleen erg goed overbrengt, deze zorgt er ook nog eens voor dat dit ook op de lange termijn het geval blijft.