Optische HDMI kabel – door buis


Optische HDMI kabel met afneembare connector. Perfect om door een buis te trekken.

Ondersteuning voor alle HDMI 2.0b signalen, 4K bij 60 Hz met 4:4:4 en HDR, de volledige 18 Gbps, met ARC & CEC ondersteuning tot 20 meter.

Deze HDMI kabel verstuurt het signaal over glasvezel. Waardoor zelfs de hoogste resoluties pixelperfect over lange afstanden verstuurd kunnen worden.

Zie ook onze optische HDMI 2.1 kabel.

Voor 23:59 besteld, morgen in huis
Verzendkosten slechts 2,50
Gratis verzending vanaf 45 euro
Retourneren binnen 100 dagen
5 jaar garantie

HDMI kabel door PVC buis

Als je een lange HDMI kabel écht goed wilt wegwerken dan wil je hem door gat in de muur, het plafond of in een kabelgoot hebben. Een normale HDMI kabel kan je echter niet door een PVC buis trekken omdat de HDMI connector daarvoor te breed is. Deze optische HDMI kabel met afneembare connector is daarvoor de perfecte oplossing.

De connector van deze kabel wordt gevoed door de HDMI poort van de bron en het scherm. Als deze voeding niet voldoende is (iets wat bijzonder zeldzaam is) dan kan de connector ook nog gevoed worden via USB. Een kabel hiervoor wordt meegeleverd. In 99% van de gevallen is het gebruik hiervan echter niet nodig.

Door welke buizen of pijpen past de kabel?

Aan één kant van de kabel is de connector van de kabel af te halen. Zo past de kabel goed door een PVC buis. LET OP: de micro-HDMI connector heeft minimaal een binnendiameter van 14,7 mm nodig. Meet dit even na! Een buis van 16 mm is over het algemeen te krap, kies dus liever voor een wat bredere buis van bijvoorbeeld: 19 mm, 25 mm, 32 mm, 35 mm.

16-mm-pvc-buis

Uiteraard zul je ook rekening moeten houden met krappe bochtjes. Bij een té scherpe bocht kan de kabel niet goed door de hoekstukken, maar dan zal een trekveer hier ook niet doorheen passen. Meestal gaat dit echter prima.

Nieuwe buis infrezen

Als je toch nog gaat frezen en nog een buis moet kiezen, dan kan je beter voor een buis gaan met een wat grotere diameter. Bijvoorbeeld een zwarte PVC buis, ook een afvoerpijp kan hiervoor geschikt zijn.  Bijkomend voordeel is dat je hier dan nog de ruimte hebt om hier in de toekomst nog andere kabels bij kan leggen.

Wil je liever niet in je muur frezen dan zijn er ook nog wandgoten beschikbaar, bijvoorbeeld van DLP. Deze zijn een stuk makkelijker te installeren.

Deze Optische HDMI kabels zijn geschikt voor 4K

Als je een HDMI kabel door een elektriciteitsbuis in de muur of plafond trekt dan is de kwaliteit van de kabel zeer belangrijk. Want je wilt dat deze HDMI kabel voor langere tijd kunnen laten zitten.

Deze HDMI kabel maakt gebruik van glasvezel. Glasvezel heeft een veel hogere snelheid en bandbreedte dan koper. Waardoor hij de hoogste resoluties, geluid en color space moeiteloos aankan. 4K bij 60 Hz met 4:4:4 en HDR, de volledige 18 Gbps, met ARC & CEC ondersteuning.
Ook is de kabel totaal ongevoelig voor elektronische interferentie. Waar een ‘normale’ HDMI kabel snel zal storen als hij bij elektra in de buurt ligt zal je daar bij deze kabel niets van merken. Hij zal het signaal altijd ongestoord doorgeven.

Doe dit vooral niet!

Als de binnendiameter van de buis 19 mm is (dat is een 3/4 inch elektra buis) dan past een normale HDMI kabel hier niet meer doorheen. De connector van een ‘normale’ HDMI kabel is hiervoor te groot.

Op fora en websites staan er allerhande oplossingen om een HDMI kabel weg te werken of door een PVC buis te trekken. Vaak zonder veel succes.

In een HDMI kabel zitten 19 zeer dunne koperaders waar het signaal in zeer hoge frequenties doorheen gaat. Als hier ook maar een kleine afwijking inzit dan zal de kabel niet meer werken. Bij een resolutie van 4K en een verversing van 60 Hz zal de kabel 18 Gigabit per seconde moeten verwerken. Wat neerkomt op een kloksnelheid van 600 Mhz, dat zijn 600.000.000 signalen per seconde.

HDMI kabel doorknippen en solderen

Soms wordt geadviseerd om aan één kant de HDMI kabel door te knippen, de kabel door de elektrabuis te trekken, en de connector er dan weer op te solderen. In de praktijk zal dit echter niet goed werken.

HDMI kabel solderen

Ook al wordt alles zeer netjes gesoldeerd, het is praktisch onmogelijk om de lengte van elk kabeltje precies gelijk te houden. Ook kan het soldeer zorgen voor een afwijkende weerstand en is het lastig om de afscherming van de aders netjes te houden.

In de praktijk zorgt dit er voor dat het signaal niet of amper doorkomt.

Het gebruiken van een mini-HDMI of micro-HDMI kabel

Dit is al een betere oplossing dan het doorknippen en solderen van de kabel. Voor kortere afstanden en resoluties lager dan 4K is dit vaak prima. Micro-HDMI kabels passen prima door een loze leiding of pijp. Wel zal je nog één of twee verlooppluggen nodig hebben om de micr0-HDMI connector om te zetten naar een volwaardige HDMI connector.

Dit maakt ze minder geschikt

Micro HDMI kabels hebben meestal dunnere koperaders. Wat ze ongeschikt maakt voor lange afstanden.

micro HDMI kabel

De verloopjes van mini-HDMI of micro-HDMI naar ‘full size’ HDMI is weer een extra overgang. Deze overgang zorgt voor een hogere weerstand in de signaalweg. Bij lagere resoluties en korte afstanden geen probleem, maar bij 4K of langere afstanden kan dit de signaaloverdracht belemmeren.

HDMI over ethernet

Er zijn systemen op de markt die een HDMI signaal door één of meerdere Cat 5 of Cat 6 (UTP) kabels kunnen versturen. De connector van een ethernet kabel is relatief makkelijk achteraf erop te krimpen zodat ze zelfs prima door een gele geribbelde elektrabuis (5/8″ 16 mm) passen.

Dergelijke kastjes zullen het signaal omvormen naar HDMI over IP of HDBaseT. Een Cat 5 kabel heeft een limiet van 100 Mbit, Cat 5e heeft een limiet van 1 Gbps, en Cat 6 en 7 hebben een limiet van 10 Gbps. Allen een stuk lager dan de 18 Gbps van de HDMI 2.0 standaard.

HDMI over ethernet

Bij HDMI over IP zal het signaal sterk gecomprimeerd worden. Voor een simpele Powerpointpresentatie geen probleem, voor home cinema is het niet aan de raden.

HDBaseT is een stuk beter, maar loopt alsnog tegen het bandbreedte limiet van de UTP kabels aan. Waardoor het signaal gelimiteerd is tot 4K bij 30 Hz en 4:4:4. Wil je een beter signaal versturen dan moet het gecomprimeerd worden. Ook heeft HDBaseT geen ondersteuning voor ARC (Audio Return Channel)

Draadloze HDMI

Draadloze HDMI bestaat al vrij lang, maar is nooit heel populair geworden. Het klinkt erg handig, in de praktijk kleven er nogal wat nadelen aan.

Draadloze HDMI

De meeste draadloze HDMI producten werken op de 5 Ghz frequentie. Dezelfde frequentie die ook door veel wifi netwerken en mobiele telefoons gebruikt wordt. Omdat er zoveel apparaten op dezelfde frequentie zitten is deze zeer storingsgevoelig. Wat al snel leidt tot storingen of vertragingen op het signaal.

De maximale bandbreedte is bovendien nog een stuk lager dan die van HDMI over ethernet. Wat de kwaliteit van het signaal sterk beïnvloedt. Als kabels een optie zijn dan is draadloze HDMI is dus niet aan te raden.

17 beoordelingen voor Optische HDMI kabel – door buis

 1. D. Visser

  Uitstekend product, ik heb deze kabel aangeschaft omdat ik het volgende systeem heb thuis: nvidia shield -> receiver -> philips syncbox -> LG OLED. Ik had voorheen een goedkope kabel tussen mijn syncbox en de LG. Resultaat, het beeld viel regelmatig weg. Alles uit en aanzetten was de enige oplossing. Sinds deze kabel heb ik dat probleem niet meer. Alles doet het als een zonnetje. .

 2. Cornelissen Maurice

  Super bezorging
  Kwaliteit van de kabels is super , meteen beter beeld

 3. Hans

  Prima kabel. Netjes verzorgd.
  Twee kleine minpuntjes:
  1) bij het bijgeleverde zakje met de voedingskabel zit een klein langwerpig doosje waarvan mij in eerste instantie het nut ontging. Deze blijkt echter open te kunnen klappen en als bescherming om de kleine HDMI connector te kunnen om deze connector te beschermen bij het door een buis schuiven/trekken. Een briefje erbij was handig geweest!
  2) jammer dat er geen waarschuwing bij deze kabel(s) in de webshop staat dat een hdmi kabel alleen gebruikt kan worden als beide apparaten (bron én ontvanger) van dezelfde HDCP type zijn. Als dat niet zo is (bijv. een verouderd tv toestel) krijg je een foutmelding te zien op de ontvanger en is de kabel feitelijk nutteloos. Ik heb het nu opgelost met HDMI –> SCART adapters (totdat de TV het begeeft).

  • Ruben van RU connected

   Deze kabel geeft het signaal precies zo door als je bron uitstuurt. Als je tv hier niet mee overweg kan dan kan de HDMI kabel dit niet oplossen.
   Stuur je bijvoorbeeld 4K uit terwijl je tv slechts tot 1080P kan weergeven, dan zal er geen beeld zijn. Ditzelfde heb je als een bron het signaal met een HDCP-versie versleuteld die hoger is dan je tv kan verwerken. Dit is echter geen nadeel van deze kabel, dit probleem zul je met alle HDMI kabels hebben.

   Fijn dat het toch gelukt is om dit met een adapter op te lossen.

 4. René

  Was al tijden op zoek naar een hoogwaardige kabel die onder de vloer in een mantelbuis de verbinding tussen mijn mediabox en tv kon maken, met deze kabel is dat perfect gelukt. Heb de 10 meter kabel gekocht en deze geeft een perfect beeld. Heel blij mee!

 5. Herbert.

  Kabel is duur, maar ideaal dat aan een zijde de stekker afneembaar is. Hierdoor was de kabel makkelijk door de buis te krijgen.
  Beeld kwaliteit met deze kabel is ook goed. Verzenden was ook lekker vlot, volgende dag had ik deze in huis.
  Ben tevreden.

 6. Walter

  Heel tevreden van dit product, is namelijk mijn 2de kabel van reconnected en is zeer zeker aan te bevelen, top product !!!

 7. Roger Maessen

  Al meerdere producten gekocht bij RUconnected altijd top service en super goede producten. Keep on the good work Ruben.

 8. Roy

  Na wat e-mail contact met enkele vragen, met snelle beantwoording van Ruben, besloten de stap te zetten om mijn Procab24 HDMI kabel door een 16mm loze leiding te vervangen door deze optische.
  De reden was dat gezien de lengte van de Procab deze geen 4K HDR weergave aankon. Hoogstens 4k@30hz, met de aankondiging dat het EK in 4K uitgezonden zal worden leek me de tijd rijp voor vervanging.

  Mijn angst waren de 2 bochten in de loze leiding, de Procab was door ooit hee moeizaam doorheen gegaan en inmiddels zat er weinig beweging meer in.

  De optische kabel had ik vlot binnen en deze ochtend besloten de klus maar te klaren.

  Het verwijderen van de Procab kostte me bloed,zweet en tranen, de doorvoer van de optische HDMI was daarmee vergeleken een fluitje van een cent.
  Wel de mantel er nog afgeschroefd en m.b.v. een trekveer, wat installatiedraad en tape de kabel zonder al teveel moeite er doorheen getrokken.

  Meteen The Dark Knight UHD schijf erin en een verbluffend resultaat. De Ziggo Next box ook op 4K gezet en de 4K uitzendingen en Netflix HDR uitzendingen zijn prachtig. Nu misschien nog tijd een ISF kalibratie .

 9. Geert

  In minder dan 24u geleverd. Leuk contact vooraf waarbij mijn vragen zijn beantwoord. De kabel voldoet aan de verwachtingen en was door de afneembare stekker inderdaad eenvoudig door een electro buis te geleiden. Audio return (ARC) van tv naar de AV receiver werkt met deze kabel.

 10. Piet

  Snelle levering, goede kwaliteit zeker een adres voor het bestellen van de juiste bekabeling

 11. Joost

  10m kabel gekocht, volgende dag binnen. Behuizing eraf geschroefd, ging daarna prima door een 3/4 buis met 90° bocht.
  Werkt perfect! Veel beter dan HDMI over CAT 6. Beamer is 1080P dus geen ervaring met hogere resolutie.

 12. info21

  Super kabel … de 15m variant. Stuurt in mijn opnamestudio mijn 4K scherm aan vanuit een oude MacPro 5,1 … werkt perfect.
  Een aanrader …

 13. Ralph

  Kabel binnen 36 uur na bestelling binnen. Zee degelijke kwaliteit verbindingen en prima beeld en geluid kwaliteit. Kabel is niet goedkoop maar staat in verhouding met geleverd product. Ook service door RU is top!

 14. K Roos

  Huidige HDMI kabel van 12,5m in de muur kreeg alleen tot 720p doorgestuurd naar de 4k TV in de keuken.
  Bij vervangen van de AV receiver boog de connector van de kabel om dus moest ik m onderhand een keer vervangen.
  Na lang wikken en wegen de 15m optische kabel gekocht. De buis waar ie doorheen moest is 1″ dus dat ging heel gemakkelijk.
  Kabel doet z’n werk heel goed, alleen (waarschijnlijk) omdat het een actieve kabel is, snapt de receiver er niks meer van als de TV in de keuken uitstaat.
  Ik krijg dan geen beeld in de woonkamer (receiver heeft 2 HDMI outputs, tv in de woonkamer gaat via een ‘gewone’ HDMI kabel).
  Ik moet dan perse de TV in de keuken aanzetten anders blijft het beeld in de woonkamer op zwart.
  Voor mij niet zo erg, maar ik kan me situaties bedenken waar dit zeer ongewenst zou zijn.

 15. Choi

  20m kabel besteld en volgende dag ontvangen. De kabel met afneembare connector past in 5/8 buis, maar kon niet de bocht om. Uiteindelijk de behuizing afgeschroefd en daarmee lukte het wel de kabel door de buis te loodsen.
  Kabel werkt verder prima.

 16. John Dam

  Kabel binnen gehad heb de 10 meter variant besteld.
  Nou alles ziet er gewoon perfect uit.
  Je voelt gelijk dat het kwaliteit is.
  En zoals beloofd makkelijk in een buis te maken.
  Heb alles aangesloten en t werkt perfect .
  Hdcp 2.2 en alles word zonder problemen doorgegeven.
  Prijzig maar ben heel tevreden.

 17. Jeroen Put

  Dure kabel, maar doet wat hij belooft! De 15m variant die ik kocht kan een signaal van 4k HDR perfect doorzenden zonder chroma subsampling. Ik gebruik het om mijn PC te verbinden met de TV. Over de levensduur kan ik nog niets zeggen (dit wil nog al eens een probleem zijn bij glasvezel), maar tot nu toe enorm tevreden.

Een beoordeling toevoegen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *