Welke HDMI-kabel kies je voor de Xbox Series X en PlayStation 5?

Je hebt een van de nieuwste spelconsoles op het oog. De PlayStation 5 en de Xbox Series X en S brengen een aantal technische nieuwigheden die je spelervaring zullen verbeteren. Al moet je televisie al die nieuwigheden ook ondersteunen, en je HDMI-kabel misschien ook wel. We lichten toe welke dingen belangrijk zijn, en hoe ze je keuzes bepalen.

Alle nieuwigheden op een rijtje

Dit zijn de eigenschappen van de PlayStation 5 en Xbox Series X / S die impact hebben op de keuze van je volgende tv en HDMI-kabel.

  • Ze leveren een maximale resolutie van 8K. (4K op de Xbox Series S)
  • High Frame Rate (HFR): Gamen aan 120 4K-beelden per seconde (in 8K is het maximum 60 beelden per seconde)

Daarnaast zijn er nog deze zaken die geen impact hebben op de keuze van je kabel, maar wel op die van je tv.

  • VRR-ondersteuning voor de meest vloeiende gameplay-ervaring
  • ALLM om automatisch naar de game-beeldmode te schakelen

Wil je nog eens uitgebreid nalezen wat al deze eigenschappen betekenen, klik dan door naar overzichtsartikel over HDMI 2.1.

4K, 8K en HFR

Zowel PlayStation 5 als de Xbox Series X pakken uit met 8K als maximale resolutie. Staar je daar zeker niet op blind, het belang van 8K is eerder klein. Phil Spencer, VP Gaming bij Microsoft, zei in een interview zelfs dat hij denkt dat het nog jaren kan duren vooraleer 8K belangrijk wordt voor gaming. Gaming in 4K is al een flinke stap vooruit, en met die resolutie kunnen de nieuwe consoles ook een tweede, veel belangrijkere troef leveren, namelijk HFR.

‘High Frame Rate’ (HFR), betekent dat de console meer dan 60 beelden per seconde kan leveren, tot een maximum van 120 beelden per seconde. Doorwinterde gamers weten dat meer beelden per seconde een scherper, vloeiender beeld creëert. Dat is vooral belangrijk voor shooters of racers, kortom voor elk game waar de actie op het beeld soms razendsnel is.

De combinatie van beide, 4K aan 120 beelden per seconde, vereist wel dat er enorm veel data door de HDMI-kabel versluisd wordt. Meer zelfs dan een gewone ‘High Speed with Ethernet’ kabel aan kan, hiervoor moet je een ‘Ultra High Speed’ kabel gebruiken. Je televisie moet beschikken over een HDMI 2.1-aansluiting.

VRR

Een game creëert elk beeld in real-time. Dat betekent dat wanneer hij erg complexe scènes moet tonen, er meer berekeningen moeten gebeuren. Dat duurt iets langer, en dus daalt op dat moment het aantal beelden per seconde dat de console aanlevert. Die nieuwe consoles zijn wel erg krachtig, maar een continue stroom van 120 4K-beelden per seconde leveren is vaak te veel gevraagd. De framerate, het aantal beelden per seconde, kan dus variëren.

‘Variable Refresh Rate’ zorgt ervoor dat de tv in staat is om met die variërende framerate te werken, zonder bijkomende beeldfouten te veroorzaken (zoals stutter, of tearing). VRR kan geïmplementeerd worden op drie manieren: HDMI VRR, AMD FreeSync of NVIDIA GSync. Van de Xbox Series X weten we dat hij de eerste twee ondersteunt, de PS5 ondersteunt voorlopig enkel HDMI VRR. Vermits hij dezelfde grafische chip gebruikt als de Xbox is het wel mogelijk dat hij later ook ondersteuning voor AMD Freesycn krijgt.

ALLM – QFT – QMS

Deze eigenschappen hebben niet rechtstreeks impact op je gameplezier. ‘Quick Media Switching’ (QMS) is sowieso onbelangrijk voor gaming. ‘Quick Frame Transport’ (QFT) is dat wel, maar je kijkt beter naar de input-lag die de tv-fabrikant opgeeft, want uiteindelijk is die vaak belangrijker. ‘Automatic Low Latency Mode’ (ALLM) verhoogt het gebruiksgemak, maar zelf je tv op Game mode schakelen is geen echt struikelblok.

Welke kabel kiezen?

Met dit overzicht in het achterhoofd, hoe kies je de juiste kabel voor de beste gaming-ervaring?

Eigenschappen zoals ALLM, HFR en VRR worden ondersteund door alle kabels die RUConnected verkoopt: ‘High Speed with Ethernet’ en ‘Ultra High Speed’ kabels. De enige beperking die echt impact heeft op je kabelkeuze is de resolutie en framerate waarmee je gamet, want die bepalen immers de vereiste bandbreedte. Concreet: wil je gamen in 4K aan 120 beelden per seconde, dan is een ‘Ultra High Speed’ kabel verplicht. Hou er rekening mee dat je televisie ook al deze technische vereisten moet ondersteunen, daarvoor moet hij over een HDMI 2.1-aansluiting beschikken met de nodige bandbreedte.

Opmerking: de Xbox Series S werkt intern aan een lagere resolutie (2.560 x 1.440, we noemen dat 1440p). Hij kan 1440p aan 120 beelden per seconde uitsturen. In dat geval volstaat een ‘High Speed with Ethernet’ kabel, vermits die daarvoor voldoende bandbreedte levert. Deze resolutie wordt echter niet door alle tv’s ondersteund. De Xbox Series S kan zijn uitgang wel upscalen naar 4K, maar dan is er – wat kabels en aansluitingen betreft – geen verschil met de Xbox Series X en moet je dus een ‘Ultra High Speed’ kabel gebruiken.