1080p
1080p is de hoogst mogelijke beeldkwaliteit die men op een digitale televisie kan ontvangen, dit wordt verzonden over een HDMI kabel. Veel aanbieders schermen dan ook met deze term om zo de kwaliteit van hun scherm aan te geven. Naast beeldstandaarden als PAL, 720p en 1080i is het echter een term die gemakkelijk voor verwarring kan zorgen bij de consument.

Update: inmiddels zijn er tv’s die veel hogere resoluties ondersteunen zoal 4K en 8K. Lees hier meer over in ons artikel over HDMI 2.0.

Progressive scan
Allereerst is het natuurlijk de vraag waar die ‘p’ nu eigenlijk vandaan komt. Waarom is het namelijk wel standaard 720p, maar daarna weer 1080i of 1080p. De ‘p’ staat in deze voor progressive scan. Er bestaat een wat vreemde Nederlandse vertaling voor, want hier spreekt men over ‘volledige beeldtechniek’. We kunnen ons er vast wel iets bij voorstellen, maar heel erg duidelijk wordt het daarvan natuurlijk ook niet. In principe komt het erop neer dat iedere keer dat het scherm ‘ververst’ (wat elke paar milliseconden gebeurt) alle beeldlijnen worden voorzien van een nieuw beeld. Wanneer men kiest voor 1080p wordt er dus gebruik gemaakt van deze techniek en kan men daarom genieten van het HD beeld zoals het ooit bedoeld was. Men kan 1080i daarmee zien als een opstap van 720p naar 1080p en biedt theoretisch in ieder geval wat minder kwaliteit. De ‘i’ staat hier namelijk voor ‘interlaced’. Hiermee wordt een techniek aangeduid waarbij bij iedere beeldwissel slechts de helft van het aantal beeldlijnen wordt vernieuwd. Als gevolg daarvan is de bandbreedte 2x lager dan bij 1080p, maar dit zorgt natuurlijk aan de andere kant ook voor een lagere kwaliteit.

Full-HD
De verschillende leveranciers brengen het op uiteenlopende manieren, maar of men nu gaat voor ‘True High Definition’, ‘Full-HD’, of ‘Full High Defenition’, het komt uiteindelijk allemaal op hetzelfde neer. 1080p biedt HD zoals het ooit bedoeld was en zorgt daarmee voor de best mogelijke kwaliteit. Wanneer films digitaal worden opgenomen wordt er over het algemeen voor deze standaard gekozen om het beeld zo optimaal mogelijk te krijgen.

Kritiek
Aan de andere kant is er ook wel kritiek op de 1080p standaard. Zo stellen verschillende onderzoekers bijvoorbeeld dat het verschil tussen 1080p en 1080i (en soms zelfs 720p) met het blote oog praktisch niet waar te nemen valt. Zij pleiten daarom voor een brede acceptatie van de wat lagere standaarden en stellen daarmee dat de beste kwaliteit niet altijd nodig zou zijn. Het is aan de andere kant natuurlijk wel interessant om zo min mogelijk verlies van kwaliteit te hebben, vooral wanneer de beelden op een zeer groot scherm worden weergegeven.