De HDMI-versies blijven elkaar opvolgen. Lees hier wat de nieuwste HDMI-versies inhouden en of je hiervoor speciale HDMI 2.0 kabels nodig hebt.

HDMI 2.0
HDMI 2.0a
HDMI 2.0b
HDMI 2.1
HDMI 2.2
Upgraden naar HDMI 2.0
HDMI 2.0 kabels

Tip: Ben je op zoek naar goede HDMI kabels? De HDMI kabels van RU connected kunnen alle HDMI versies tot HDMI 2.0b aan.
Ze zijn er ook in 5 tot 10 meter of als optische HDMI kabels van 10 tot 100 meter.

HDMI 2.0

4K UHD image

HDMI 2.0 is de nieuwste HDMI versie opgesteld volgens het HDMI forum. Deze nieuwe versie biedt een bandbreedte van 18 Gbps wat een stuk hoger is dan bij eerdere HDMI versies. De grotere bandbreedte zal vooral gebruikt worden voor een betere ondersteuning van de 4K resoluties. HDMI 2.0 is ‘backwards compatible’ met eerdere versies, je kan dus zonder problemen je oude blu-ray speler op een HDMI 2.0 televisie aansluiten. Voor volledige ondersteuning van 4K zal je wel HDMI 2.0 apparatuur moeten hebben.

Door de hogere bandbreedte van 18Gbps is er met HDMI 2.0 nog meer mogelijk op het gebied van beeld en geluid. Deze verbeteringen bestaan uit:

 • 4k resolutie met een verversingssnelheid van 50/60 hz
 • Ondersteuning tot 32 audiokanalen voor een nog beter surround geluid
 • Audio met een samplerate tot 1536 kHz
 • Meerdere videostreams op hetzelfde scherm
 • Multistream audio naar maximaal 4 personen
 • Ondersteuning van de aspectratio 21:9
 • Dynamische synchronisatie van video en audio streams
 • Uitbreiding van CEC

4K was met de HDMI 1.4 specificatie ook al mogelijk, maar met een maximum van 4096×2160 pixels bij 24hz of 3840×2160 bij 30hz. Met HDMI 2.0 wordt deze framerate verdubbeld.

De ondersteuning van 32 audiokanalen is natuurlijk leuk, maar er zullen vast weinig mensen gebruik van maken. Niet veel mensen zullen in de woonkamer 32 verschillende boxen plaatsen.

Vrijwel alle bioscoopfilms hebben een verhouding oftewel aspect ratio van 21:9. Steeds meer films worden ook in dit formaat op blu-ray uitgebracht. Bekijk je deze film dan op een 16:9 monitor dan zal je zwarte balken boven en onder de film zien. Met een 21:9 scherm is dit verleden tijd en kan je genieten van de volledige resolutie en wordt de film beeldvullend weergegeven.

De multistream audio en video lijkt vooral gericht te zijn op gamers. Hoe het precies gebruikt zal worden blijft nog speculatie. Ik kan mij echter goed voorstellen dat ze de huidige 3D techniek – die ervoor zorgt dat het linkeroog een ander beeld krijgt dan het rechter – ook ingezet kan worden om 2 spelers beide een ander beeld te geven. Als je dan ook nog een koptelefoon opdoet kan je tegenstander niet meer zien wat jij doet. In bijvoorbeeld shooters kan dit een zeer waardevolle toevoeging zijn.

HDMI CEC staat voor Consumer Electronics Control. Het geeft apparaten de mogelijkheid om elkaar te besturen via de HDMI kabel. Zo kan je één afstandsbediening gebruiken om meerdere apparaten aan te sturen. Tot dusver was het aan de fabrikant of ze deze functies implementeerden. Het HDMI forum wil deze functie standaardiseren en verplicht maken zodat we straks niet meer met 5  verschillende afstandsbedieningen zitten.

HDMI 2.0a

HDR image

De verandering naar HDMI 2.0a heeft puur te maken met High Dynamic Range (HDR). HDR ondersteund een groter contrast en een breder kleurenpalet, wat voor realistischer beelden moet zorgen. Zonder HDR kunnen bij contrastrijke beelden details in de uiteinden van het spectrum (schaduwen of highlights) wegvallen. Door het grotere bereik bij HDR kunnen deze details wél weergegeven worden, zodat de beelden dichter liggen bij hoe onze ogen waarnemen.

HDMI 2.0b

De belangrijkste features zoals aangegeven door de HDMI organisatie zijn hieronder weergegeven. HDMI 2.0b lijkt hiermee weinig te verschillen met HDMI 2.0a. Het is meer een verfijning van de specificaties en een aanloopje naar HDMI 2.1.

 • Doorgifte van High Dynamic Range (HDR)
 • Bandbreedte tot 18Gbps
 • [email protected]/60 (2160p), een resolutie die 4 maal zo hoog is als 1080P
 • Tot 32 audiokanalen voor een multidimensionale audio-ervaring
 • Een samplefrequentie tot 1536kHz
 • Gelijktijdige doorgifte van videosignalen van twee verschillende gebruikers op hetzelfde scherm
 • Gelijktijdige doorgifte van multi-stream audio naar tot 4 verschillende gebruikers
 • Ondersteuning voor de in de bioscoop gebruikte aspect ratio 21:9
 • Dynamische synchronisatie van van video- en audiostreams
 • Aanvulling van de CEC specificaties, zodat meer apparaten via één doorgiftepunt aangestuurd kunnen worden

HDMI 2.1

Officieel is er nog niets bekend over HDMI 2.1. Het blijft dus nog speculeren, maar uit een studie van Philips over HDR wordt er al naar een nieuwe HDMI standaard gehint.

Waar HDMI 2.0a enkel statische metadata voor HDR ondersteund, er wordt slechts één HDR-kleurenpalet gebruikt voor de hele film. Kan HDMI 2.1 dynamische metadata aan en kan er per scene het HDR-kleurenpalet aangepast worden.

Het is nog onduidelijk of de huidige generaties televisies – die vaak HDMI 2.0a hebben – door middel van een firmware upgrade HDMI 2.1 ondersteuning kunnen krijgen.

Update: We hebben tegenwoordig ook HDMI 2.1 kabels!

HDMI 2.0 vs HDMI 2.1

 HDMI 2.0HDMI 2.1
Bandbreedte18 Gbps (met een high speed HDMI kabel)18 Gbps (met een high speed HDMI kabel)
48 Gbps (met een 48G kabel)
Maximum resolutie4K (4096×2160) @ 60 Hz (4:4:4)4K (4096×2160) @ 120 Hz (4:4:4)
8K (7680×4320) @ 60Hz (4:4:4)
8K (7680×4320) @ 120Hz (4:2:0)
10K @ 120Hz
Maximum kleurdiepte48 bits (in 4K)48 bits (in 8K+)
HDRStatischDynamisch
Game Mode VRRNeeJa
Object-Based Audio
(eARC)
NeeJa

HDMI 2.2

HDMI 2.2 bestaat nog niet. De vraag naar HDMI 2.2 kabels komt omdat de termen HDMI 2.2 en HDCP 2.2 weleens door elkaar gehaald worden. Lees hier meer over HDMI 2.2 en HDCP 2.2.

Upgraden naar HDMI 2.0

Als je als een van de eerste al een 4K televisie hebt gekocht dan zou het jammer zijn als hij de net aangekondigde functies niet zou ondersteunen. Sommige fabrikanten hebben echter aangekondigd dat hun 4K apparatuur met behulp van een firmware upgrade HDMI 2.0 of hoger zullen ondersteunen. Hou hiervoor de website van de fabrikant in de gaten.

HDMI 2.0 kabels

Heb ik dan ook speciale HDMI 2.0 kabels nodig? Of zijn er speciale HDMI kabels voor 4K?

De HDMI 2.0 standaard bevat een hoop nieuwe mogelijkheden en specificaties voor apparatuur. De gebruikte HDMI-connector en het aantal aders in de kabels is echter hetzelfde gebleven. Wel veranderd is dat de ondersteunde bandbreedte is opgeschroefd naar 18Gbps. Je HDMI kabels zullen dus ook deze verhoogde bandbreedte aan moeten kunnen.

HDMI kabel versies

Een echte HDMI 2.0 kabel bestaat echter niet. Deze typenummers zijn enkel gereserveerd aan apparatuur zoals UHD-televisies en home cinema sets. De aanduiding voor kabels loopt van standard speed HDMI kabels tot HDMI high speed, beide zijn met en zonder ethernet kanaal te krijgen. Lees hier meer over HDMI high speed en het ethernet kanaal.
Vanwege de hogere benodigde bandbreedte heb je voor de nieuwe functies een kabel van de high speed variant nodig.

HDMI kabels van RU connected

De HDMI kabels van RU connected zijn HDMI high speed met ethernet en ondersteunen de HDMI 2.0 tot 2.0b specificaties volledig. Voorlopig zit je met de kabels van RU connected dus goed.

HDMI kabel RU connected connector