Update: We hebben tegenwoordig alweer enkele nieuwe HDMI-versies, lees hier meer over HDMI 2.0 en HDMI 2.1.

Belangrijkste verschillen tussen HDMI 1.3, 1.4 & HDMI 2.0 in het kort

  • HDMI 1.3 ondersteund geen ARC oftewel Audio Return Channel, daarvoor heb je HDMI 1.4 of hoger nodig.
  • HDMI 1.3 heeft geen 4K ondersteuning.
  • HDMI 1.4 heeft 4K ondersteuning tot 30Hz.
  • HDR ondersteuning is vanaf HDMI versie 2.0.
  • Rec. 2020 wordt ondersteund vanaf HDMI 2.0.

Op zoek naar goede HDMI kabels die alle HDMI functies ondersteunen? Kijk dan hier naar de HDMI kabels van RU connected.
Hier hebben we ook lange HDMI kabels van in 5 tot 10 meter en optische HDMI kabels van 15 tot 100 meter.

Wat is het verschil tussen HDMI 1.3 en HDMI 1.4?
Dit is een vraag die bij RU Connected veel terugkomt. Begin 2010 heeft de organisatie HDMI Licensing een nieuwe versie van HDMI op de markt gebracht hierbij hoort ook een nieuwe hdmi kabel. Deze versie heeft de naam HDMI 1.4 gekregen. Nu bestaat er nog veel onduidelijkheid over het verschil tussen HDMI 1.3 en HDMI 1.4. Welke verbeteringen heeft HDMI 1.4 ten opzichte van 1.3?

HDMI 1.4 biedt meer mogelijkheden dan HDMI 1.3. Eén van deze mogelijkheden is het ontvangen en versturen van netwerkgegevens op een snelheid van 100Mbps. Daarnaast kunnen er nu ook 3D-beelden worden verzonden vanaf bijvoorbeeld een Blu-Ray speler naar uw beeldscherm. Maar dit zijn maar een paar van de vele verbeteringen die zijn doorgevoerd. RU connected heeft hieronder een overzicht gemaakt van alle verbeteringen die HDMI 1.4 nu aanbiedt.

Netwerkondersteuning
In de HDMI 1.4 versie is er een extra datakanaal voor ethernet toegevoegd. Dit betekent dat HD video, HD audio en Ethernet in één kabel zijn geïntegreerd zijn. Dit betekent dat de Ethernet Channel verschillende ip-diensten met een snelheid van 100MBPs mogelijk maakt. Dit betekent dus dat er geen aparte ethernet-kabel meer nodig is om contact te maken met een netwerk. De kabels die dit ondersteunen heten officieel HDMI high speed met ethernet.

Audio Return Channel
Deze HDMI-versie brengt vele veranderingen met zich mee op het gebied van audio. Het is niet meer nodig om een aparte geluidskabel aan te sluiten via een receiver naar de speakers. De HDMI 1.4 kan audiosignalen terugsturen naar een receiver om het geluid af te spelen, zonder dat er een extra audio kabel nodig is. Bij de HDMI 1.3 was het nog noodzakelijk om een aparte kabel voor de audio te gebruiken. Dit is dus niet meer nodig.

Hogere resolutie
Met HDMI 1.4 is het nu mogelijk om videobeelden met hogere resolutie te versturen dan in versie 1.3. HDMI-versie 1.3 is beperkt tot een resolutie van 1080P en 1080i, maar HDMI 1.4 kan een resolutie tot 4096 x 2160 behaald worden. Dit is 4 keer zo veel dan nu mogelijk is. Deze resolutie wordt ook wel Ultra HD genoemd

3D-ondersteuning
In de vernieuwde versie van HDMI is de ondersteuning voor de 3D-technologie verbeterd. Dit geldt voor Blu-Ray, maar ook voor de nieuwste games. Ook de ondersteuning voor verschillende uitzendformaten die 3D bevatten is toegevoegd aan de HDMI 1.4. Dit betekent dat u bijvoorbeeld ook televisiezenders die 3D-beelden uitzenden kunt bekijken in 3D.

Snelheid
HDMI 1.4 heeft meer baanbreedte gekregen om resoluties zoals Ultra HD en 3D-signalen door te kunnen voeren. Dit betekent dat hierdoor de HDMI-kabels sneller zijn geworden. De nieuwe standaard is een snelheid van 10.2 Gbit/s. Dit is dus veel sneller dan bij de oudere versie.

Ondersteuning van Deep Color
HDMI 1.4 zorgt ervoor dat u betere kleurdieptes ziet. Hierdoor zien digitale fotoʼs er beter en realistischer uit. Ook is er ondersteuning voor kleurruimtes toegevoegd, die speciaal ontwikkeld zijn voor digitale cameraʼs. Enkele voorbeelden zijn Adobe RGB, sYCC601 en AdobeYCC601.

Micro HDMI-connector
Deze speciale HDMI-stekker is voor de helft kleiner dan een standaard HDMI-stekker. Deze nieuwe connector is vooral bedoeld voor mobiele apparaten.