HDMI ARC is een term die je mogelijk al eens voorbij hebt zien komen wanneer je op zoek bent geweest naar een nieuwe televisie, een nieuwe receiver of zelfs nieuwe bekabeling. ARC staat voor Audio Return Channel, maar wat kun je er nu precies mee, wat heb je ervoor nodig en hoe sluit je jouw apparatuur aan om van HDMI ARC gebruik te maken?
HDMI ARC kabel
Zoek je de perfecte HDMI kabel om je apparatuur door middel van het Audio Return Channel op elkaar aan te sluiten? Dan ben je bij RU connected aan het goede adres. Alle onze HDMI kabels ondersteunen HDMI ARC.
Wat is HDMI ARC?
HDMI ARC staat voor Audio Return Channel, wat simpel gezegd betekent dat HDMI kan fungeren als een kanaal waar via audio teruggestuurd kan worden.
Je kunt audio via je tv weergeven, middels de ingebouwde luidsprekers. Maar, zou het niet fijn zijn dat je de audio van de tv ook via de luidsprekers van je home cinema-systeem kunt weergeven? Bijvoorbeeld de audio van een op de tv aangesloten settopbox of de ingebouwde CI+-module. Hier dient HDMI ARC voor. Wanneer een receiver of een soundbar middels HDMI op de tv aangesloten wordt dan zorgt de HDMI-kabel ervoor dat het beeld van de aangesloten bronnen op de tv wordt weergegeven. Dankzij HDMI ARC kun je dus ook andersom werken; de audio van datgene dat op tv verschijnt kan via de soundbar of receiver weergegeven worden. Het grote voordeel is dus; je hebt maar één HDMI kabel nodig voor zowel de weergave van beeld via je receiver of homecinema-set (denk aan een Blu-ray/DVD films) richting de tv als het beluisteren van de audio die uit je tv komt. Er is geen aparte audiokabel nodig tussen de tv en de soundbar, homecinema-set of receiver.
ARC is een functie die we al kennen sinds HDMI 1.4, dus de kans is groot dat jouw apparatuur en bekabeling deze functie ondersteunt. HDMI ARC zien we terug op tal van apparaten, waarvan de televisie de zender is en apparaten als soundbars en receivers de ontvangers zijn.
Zo werkt HDMI audio return channel (ARC)
Er zijn drie situaties wanneer HDMI ARC (Audio Return Channel) zeer handig is. Ten eerste kun je er hiermee zorgen dat de audio van applicaties die je op de tv kunt gebruiken direct doorgestuurd wordt naar de receiver, soundbar of homecinema-set. Je wilt immers ook het geluid van die apps – bijvoorbeeld Netflix of Videoland – over je luidsprekers horen.
Ten tweede is Audio Return Channel handig wanneer je de ingebouwde CI+-module van je televisie gebruikt. Deze module zorgt voor digitale televisie met Dolby Digital (of beter) geluid. Dankzij HDMI ARC en een HDMI ARC kabel kun je dit geluid direct doorsturen naar de soundbar, receiver of homecinema-set.
Tot slot is HDMI ARC zeer handig wanneer je op bijvoorbeeld je soundbar weinig HDMI-aansluitingen hebt en dus apparatuur als een settopbox, een gameconsole of een Blu-rayspeler direct op de tv aansluit. Je kunt je televisie in deze situatie als een soort hub zien, waarop alle apparaten aangesloten kunnen worden met een HDMI kabel. De audio van deze aangesloten apparaten kan dankzij HDMI Audio Return Channel wel via de soundbar weergegeven worden.
Vanzelfsprekend kun je een HDMI kabel niet tegelijkertijd gebruiken voor het doorsturen van beeld in de ene richting en het doorsturen van geluid in de andere richting. Dat is echter ook niet nodig, want wanneer je HDMI Audio Return Channel gebruikt zit de bron (het beeld) al bij de televisie. Alleen de audio moet nog via de HDMI kabel richting de ontvanger en luidsprekers gestuurd worden.
Om van HDMI ARC gebruik te maken moet zowel de zender (de televisie) als de ontvanger (de soundbar, receiver of homecinema-set) het protocol ondersteunen. Dit staat bij alle apparaten nadrukkelijk in de specificaties getoond als ‘HDMI ARC’. Als twee apparaten met ARC eenmaal (let op de juiste ARC HDMI-aansluiting op beide toestellen) met elkaar verbonden zijn dan zou de Audio Return Channel-functie automatisch moeten werken. Daarnaast beschikken de meeste apparaten in de instellingen over een HDMI ARC-optie waar je mogelijk nog extra instellingen kunt activeren of deactiveren.
Maar, welke HDMI-kabel moet je dan hebben om van HDMI ARC gebruik te maken? In principe moet elke High Speed HDMI-kabel goed zijn om van deze functie gebruik te maken. Er bestaan geen speciale HDMI ARC-kabels maar het is altijd goed om te letten om de term High Speed HDMI wanneer je een kabel koopt.
Hierom werkt HDMI ARC soms juist niet
Als je al wat ervaring met HDMI ARC hebt dan ben je mogelijk al eens het probleem tegengekomen dat de Audio Return Channel-functie niet werkt. Maar, hoe kan dat dan als de functie in principe zo eenvoudig is en door beide apparaten duidelijk ondersteund wordt?
Soms ondersteund niet elke HDMI poort van de tv het Audio Return Channel. Check hiervoor even de handleiding. Vaak staat het dan ook op de HDMI poort zelf. Zoals hieronder.
Maar ook al heb je het goed aangesloten, dan werkt het toch niet altijd. Daar zit een aparte maar herkenbare reden achter, een reden die we op het gebied van AV wel vaker tegenkomen. Fabrikanten zijn namelijk vrij in de implementatie van HDMI ARC. Dat betekent dat ze zelf kunnen bepalen welke mogelijkheden ze voor die functie ontsluiten. En die mogelijkheden zijn zeer lastig van te voren te achterhalen, voordat een tv in je huiskamer belandt.
In de ideale situatie legt de fabrikant van de tv geen beperkingen op voor de ARC-functie. Dit zou betekenen dat alle audiosignalen die de tv zelf ontvangt (via apps, diensten of aangesloten apparaten) via de HDMI kabel doorgestuurd kan worden naar de soundbar of receiver. Toch is dit in sommige gevallen maar deels mogelijk.
Zo kunnen fabrikanten er voor kiezen om bijvoorbeeld de audio van ingebouwde applicatie (via smart tv) alleen via de optische aansluiting uit te sturen en niet via HDMI. Of ze kiezen ervoor alleen het analoge tv-signaal dat op de tv binnenkort via HDMI ARC door te sturen. Echt duidelijke redenen hiervoor hebben ze niet en bovendien kunnen de mogelijkheden per model van een fabrikant verschillen. Gelukkig zien we de laatste tijd steeds vaker dat op nieuwe televisies alle mogelijkheden van ARC ontsloten worden.
Niet alleen de mogelijkheid voor het beperken van de ARC-functie ligt bij de fabrikant. De fabrikant kan ook zelf bepalen wat er met het op de tv inkomende audiosignaal gebeurt voordat het via HDMI ARC verstuurd wordt. Ze kunnen simpel stereogeluid doorsturen of een Dolby Digital bitstream-signaal. En dat kan ook weer per bron (app, aangesloten bron, etc.) verschillen.
Ja, dit maakt het verhaal er niet makkelijker op want wat je precies van HDMI ARC kunt verwachten kan dus per apparaat verschillen. Gelukkig zijn er in de ontvangende kant (de soundbar, receiver of homecinema-set) niet veel verschillen. Het zijn met name de tv-fabrikanten die het je als consument soms lastig kunnen maken. Hoe voorkom je die problemen? Neem in ieder geval de handleiding van de apparatuur door voordat je de aankoop doet. Mogelijk vind je daarin meer informatie over de werking van HDMI Audio Return Channel.
De keuze: HDMI ARC kabel of een optische kabel?
Nu denk je waarschijnlijk; waarom kan ik niet gewoon een optische audiokabel gebruiken om de audio van mijn tv naar de receiver of soundbar te sturen? Dat is natuurlijk een optie, maar er zitten belangrijke verschillen tussen HDMI-kabels en optische kabels waardoor de HDMI-kabel in veel gevallen alsnog de beste keuze is.
Het meest voor de hand liggende verschil is natuurlijk dat een HDMI-kabel zowel audio als video door kan sturen (waarvan de audio in twee richtingen), terwijl een optische kabel alleen audio door kan sturen in één richting. De optische kabel wordt dus maar voor één doel gebruikt en is een extra kabel in je opstelling. Wanneer je de HDMI-kabel voor HDMI ARC gebruikt heb je geen extra kabels nodig, terwijl de optie met optische kabel een extra kabel is.
Een ander verschil is dat de bandbreedte van een optische kabel kleiner is dan die van een HDMI-kabel. Simpel gezegd; er kan veel meer door een HDMI-kabel verstuurd worden. De grens van een optische kabel ligt bij 5.1-kanaals audio (Dolby Digital of DTS). Formaten met meer kanalen of hogere kwaliteit – waaronder Dolby TrueHD en DTS-HD Master Audio – kunnen dus niet via een optische kabel doorgestuurd worden. Zeker met de komst van HDMI eARC (zie hieronder) wordt dit steeds belangrijker. Als de optische kabel het signaal niet kan verwerken door de lagere bandbreedte wordt er vaak een standaard Dolby- of DTS-signaal van gemaakt.
Verschil in geluidskwaliteit – mits we hetzelfde signaal gebruiken – is er niet. Een HDMI-kabel geeft je dezelfde geluidskwaliteit als een optische kabel. Maar toch raden we altijd aan om een HDMI-kabel met ARC te gebruiken als je het geluid van je tv over de luidsprekers van je soundbar of receiver wilt laten klinken. Ga je voor de hoogst haalbare kwaliteit en gebruik je liefst zo min mogelijk kabels dan is HDMI de beste keuze.
HDMI eARC
Een vrij recente ontwikkeling op het gebied van HDMI is HDMI eARC, wat staat voor enhanced Audio Return Channel. Deze nieuwe standaard zien we al terug op diverse av-receivers en televisies. In de basis is deze standaard hetzelfde als HDMI ARC maar dan met nog meer mogelijkheden.
Officieel is HDMI eARC onderdeel van de nieuwe HDMI 2.1-standaard die we naar verwachting pas begin 2019 op producten gaan zien. Toch hebben veel fabrikanten de eARC-functie al uit die HDMI 2.1-standaard gehaald en in hun producten gezet. Dit is mogelijk omdat eARC ook werkt met eerdere HDMI-versies.
Dolby Atmos en DTS:X
HDMI eARC doet nog steeds wat HDMI ARC doet; het versturen van audio die op de tv binnenkomt naar een gekoppelde soundbar, receiver of homecinema-set. Echter, de ‘enhanced’ versie (eARC) maakt het mogelijk om de nieuwste en meest geavanceerde audioformaten via de HDMI-kabel te versturen. Zo is het mogelijk om een DTS:X- of Dolby Atmos-signaal dat op de televisie binnenkomt (bijvoorbeeld via een app als Netflix) in bitstream te versturen naar de gekoppelde soundbar of receiver. Die hoogwaardige audio wordt dus zonder beperking vanuit de tv, middels HDMI eARC naar je audiosysteem gestuurd. Dit geldt voor audio van de ingebouwde tuner van de tv, streaming apps van smart tv-platformen en audio van bronnen die via HDMI op de tv aangesloten zijn.
Door de komst van HDMI eARC is er eigenlijk geen reden meer om een optische kabel te gebruiken, zoals hierboven omschreven. Een optische kabel kan namelijk deze hoogwaardige audiosignalen niet verwerken. Dankzij HDMI eARC kun je alles wat er op je televisie binnenkomt aan geluid in de hoogst mogelijke kwaliteit direct doorsturen naar je soundbar, receiver of homecinema-systeem. Zelfs een Ultra HD Blu-ray speler waarop je een disc met Dolby Atmos soundtrack afspeelt kan op deze manier via je tv de audio in de beste kwaliteit naar je audiosysteem sturen.
En niet geheel onbelangrijk; de mensen achter de nieuwe HDMI eARC-standaard geven aan dat deze nieuwe standaard betrouwbaarder is en beter werkt dan de HDMI ARC-standaard die we tot op heden kenden. Dus de kans dat iets niet (helemaal) werkt wordt kleiner en dat is altijd goed nieuws voor de consument. Tot slot zit er een automatische lip-sync-functie ingebouwd waardoor audio en video altijd perfect op elkaar zijn afgestemd.
wat heb ik en wat wil ik:
– een Philips TV 49PUS 7118/12 met 4 HDMI ARC
– een Denon AVR-X2800 DAb+ 4 HDMI – ingangen en 2 HDMI uitgangen
– een rechtstreekse verbinding UTP met modem van Telenetprovider naar reciever en een rechtstreekse UTP
verbinding van de modem naar Digicorder en via de HDMI naar de HDMI-2 ARC van de TV.
– een ultra high speed glasvezel 15 m lengte van TV naar Denon AVR ,waarbij de fiche van de glasvezel
HDMI- SOURCE is aangesloten op de TV (HDMI-ARC 1) en de andere zijde van deze glasvezel HDMI –
fiche – DISPLAY op de reciever toekomt op een CBL/SAT ingang.
Vraag : is dit correct aangesloten om het geluid van de TV (bv van een film) of DVD -recorder , via mijn AVR in de speakers Dolby -Atmos -Suround te horen.
– Een Ultra High Speed 4K/8K glasvezel is n;l maar one direction ,hiermee de vraag of de TV een HDMI output moet hebben om dit te verwezenlijken.
Ik zie de source als bron TV( verzenden) en de versterker als Dispay (ontvanger) , of ben ik hier in mis?
want ik krijg niets van de TV uit mijn versterker 🙁
De connector met display moet zoals de naam al zegt, op het scherm, de televisie worden aangesloten. De source kant sluit je dan op je receiver aan. Dus als je de kabel omdraait, dan zal alles moeten werken.
Je kastje voor digitale tv heb je correct op de tv aangesloten.
Welke kabel heb ik nodig om geluid van de LG UHD TV 43UP78 naar JVC AX-F3000 Amplifier te sturen ( deze heeft een AUX ingang/Tulp ) ?
BVD
Groetjes Paul
Je zou de optische uitgang van de tv op een DAC aan kunnen sluiten en de DAC dan met een 2x tulp op je versterker.
De DAC zet het digitale S/PDIF signaal om naar een analoog line signaal voor je versterker. Bijvoorbeeld één van deze: https://www.allekabels.nl/audio_accessoires/audio_omvormer.html
In combinatie met deze 2 kabels:
https://www.ruconnected.nl/kabels/16-optische-kabel-toslink-1m.html
https://www.ruconnected.nl/kabels/18-interlink-cinch-tulp-1m.html
Ik wil niet dat mijn tv iedere keer automatisch overschakelt naar mijn surroundset (Sonos Beam), ik hoef bv het journaal niet in surround te volgen. Als ik niets doe, koet ik steeds via de app mijn sub en surroundspeakers uit zetten, zodat ik alleen nog geluid via de Beam ontvang. De enige optie is volgens mij dat ik dan de HDMI-ARC kabel uit de tv haal, zodat het geluid via de tv-speakers komt en weer inplug zodra ik bv een film in surround wil hebben. Mijn vraag, zijn er kabels of tussenkastjes met een schakelaar zodat ik het geluid met een aan/uit schakelaar kan regelen? Of zijn er mogelijk andere opties?
Een kastje wat tijdelijk de HDMI ARC uitschakelt is mij niet bekend. Wel kan je waarschijnlijk in het menu van je tv HDMI ARC tijdelijk uitschakelen, al blijft dat toch een beetje gedoe.
Wij willen onze LG OLED48CX6LB (2020) HDMI eARC aansluiten op een Yamaha receiver RX-V771deze heeft wel HDMI ARC.
Wat is het beste een HDMI ARC (welke) of een optische kabel (welke)
Je receiver heeft geen ondersteuning voor HDMI ARC. Een optische kabel is het beste alternatief.
Beschik over een LG Oled CX 48inch TV (2020) en Teufel soundbar One (2018).
Via HDMI ARC krijg ik geen geluid. Optisch wel.
TV staat op de goede uitgang HDMI ARC. Soundbar beschikt over slechts 1 HDMI poort.
Aan HDMI kabels gebruikt: de met de Teufel soundbar meegeleverde HDMI kabel en de met Ziggo (Media box XL) meegezonden kabel.
Heeft het wel kans wanneer ik uw dunne HDMI kabel gebruik?
Onze dunne HDMI kabel is hier zeker geschikt voor. Al durf ik nu niet te zeggen of het probleem bij je huidige kabels ligt.
Zorg er in ieder geval voor dat zowel in je tv als in je soundbar HDMI ARC en HDMI CEC aanstaan. Er moet dan één HDMI kabel tussen je tv en je soundbar aangesloten worden. De Ziggo Mediabox XL kan je dan met een goede HDMI kabel op je tv verbinden.
Ik heb een Samsung QE65LS03TASXXN smart tv met een One Connection Box waar een aard HDMI aansluiting op zit. Dan nog een Samsung mediabox, type SMT-C7140 met o.a. een HDMI out aansluiting. Ook heb ik eem Yamaha receiver, type HTR-4068 die ook een ARC HDMI aansluiting heeft. Mooiste is om de TV op de receiver aan te sluiten, alleen mijn vrouw wil alleen de TV en de mediabox voor Ziggo aan hebben om TV te kijken. Hoe kan ik de TV nu het beste aansluiten en is het ook mogelijk de receiver wel aan te sluiten en deze alleen te gebruiken voor kijken van films o.i.d?
Ik heb al een HDMI 2.1 kabel in huis, als ik dan wel,kies voor de optie om de receiver te gebruiken voor het geluid, moet ik dan ook voor bijvoorbeeld een BlueRay speler een HDMI 2.1 kabel nodig?
Alvast bedankt voor je antwoord.
Meestal levert deze situatie helaas gedoe op. De apparaten weten niet wanneer er via de receiver afgespeeld moet worden en wanneer niet.
Je receiver ondersteund als het goed is wel HDMI pass-through. Dan kan deze ook alle HDMI signalen doorsturen als deze op stand-by staat.
Je kunt dan alle HDMI apparaten met HDMI op de receiver aansluiten. Pass-through instellen en dan stuurt deze alles door naar de tv ook als de receiver ‘uit’ staat.
Wellicht dat je dan wel HDMI ARC en CEC uit moet zetten. Omdat je tv anders toch weer een signaal doorgeeft dat de receiver ingeschakeld moet worden.
Mijn telenet decoder is ingeplugd (TV Sony Bravia) in HDMI1, mijn Sonos soundsysteem ingeplugd in HDMI4 ARC … Probleem : bij het kijken van Netflix (tevens bij films van Telenet Play more) werkt soundsysteem perfect (volume 14 is al vrij luid), maar als ik dan naar andere zender schakel, bv. VTM, VRT, dan moet ik mijn volume tot 60 verhogen om hetzelfde resultaat te verkrijgen? Dank u voor de snelle reactie. Mvg
TV samsung 48HU7500. Netflix en mediaplayer op de tv met dolby digital plus. Ik lees in handleiding dat de tv DD+ ondersteunt. Heeft een DD ms11 chip.
Receivet marantz nr1504 ondersteunt ook DD+. Heb ik kunnen testen direct op een HDMI van de receiver.
Maar nu ARC, via ARC wordt DD 5.1 en DTS herkent. Als ik DD+ afspeel, geen geluid. Hoe kan samsung beweren dat ze DD+ ondersteunen zonder dat dit “uit de TV” te halen is. Wat betekend DD+ ondersteuning…
Hoe kan ik testen of een apparaat ARC DD+ ondersteunt zonder nieuwe apparatuur of kabel aan te schaffen?
Zoals in jouw verhaal, samsung en marantz zijn vaag ( service en handleiding) over audio formaat en ARC ondersteuning.
Ik heb een Marantz SR5700 receiver en een nieuwe LG OLED55C9. De ziggo next gaat met een Hdmi kabel naar de tv en met een optische kabel ga ik terug naar de receiver voor geluid. Als ik terug wil met Hdmi op welke poorten moet dat dan? Iets gaat er niet goed want hij geeft geen geluid via hdmi… mvg Paul
Heb hetzelfde probleem gehad. Bleek dat de HDMI kabel niet geschikt was voor HDMI ARC.
Wij zijn in het bezit van een LG OLED55EG9A7V (TV) en hebben sinds gisteren een Sonos Arc soundbar en subwoofer. Voor zover wij kunnen zien zit er op de tv enkel een HDMI arc poort. Is er een mogelijkheid dat dit omgevormd kan worden naar HDMI eArc zodat wij gebruik kunnen maken van het Dolby Atmos geluid?
Dat is helaas niet mogelijk. eARC is pas mogelijk vanaf HDMI versie 2.1. Als je tv hier geen ondersteuning voor heeft dan is dit niet zomaar toe te voegen.
Onze tv heeft wel HDMI arc. Hebben wij dan wel het Dolby Atmos geluid?
HDMI ARC heeft geen ondersteuning van Dolby Atmos en DTS:X. Dat is pas mogelijk bij de opvolger eARC, iets wat je huidige tv niet ondersteund.
Zijn jullie HDMI kabels geschikt voor Dolby Atmos?
Daar zijn onze HDMI kabels zeker geschikt voor. Als je Atmos echter via ARC wilt versturen dan is er eARC nodig, wat pas ondersteund wordt vanaf HDMI 2.1. Je apparatuur moet dit ondersteunen en dan zal je onze HDMI 2.1 kabels kunnen gebruiken.
Vraagje: ik krijg mijn TV-signaal binnen via Canal-Digitaal. Ik heb echter ook een Denon home cinema set 5.1 en wil die graag benutten voor mijn TV-geluid / films etc. Ik heb op beiden HDMI-ARC. Mijn sateliet signaal komt binnen met een coax kabel….en dan? Wie kan mij helpen in ‘duidelijke’ aanwijzingen?
Heb het ook gehad maar heb in mijn yamaha versterker de acr op on gezet en toen was het probleem verholpen
Een week geleden, bij ontvangst, de Sonos beam, en 2x One gekoppeld met de LG-tv toen deed alles het. Daarna Spotify-app gekoppeld en nu wil alleen nog Spotify afspelen via de sonos boxen. Bij tv geeft de Sonos app aan dat het niet gekoppeld is met ARC-aansluiting. Super vervelend dat het eerst wel werkt en nu nietmeer
Dat is inderdaad vervelend. Het moet wel mogelijk zijn om zowel de Spotify-app als je tv via ARC te koppelen. Heb je al eens geprobeerd om de HDMI kabel even los te koppelen, weer aan te sluiten en dan opnieuw in te stellen? Dat wil weleens het probleem verhelpen. Je kunt daarvoor deze stappen gebruiken: https://support.sonos.com/s/article/2659?language=nl_NL
Hoe kan ik mijn tv (QE43R600) via de HDMI-arc uitgang aan de achterzijde aansluiten op. de normale ingang van mijn. audio versterker (die niet beschikt over een HDMI ingang) ?
Vriendelijk dank voor een advies
Om welke versterker gaat het precies? Als je me het merk en typenummer laat weten dan zal ik voor je kijken hoe je deze het beste kunt aansluiten.
Hoi,
Wij hebben geen HDMI ARC en ook geen optische kabelaansluiting op de TV.
Weet jij of er een tussenstuk of adapter bestaat tussen de tv de suround speakers zodat we nog geen nieuwe tv hoeven aan te schaffen?
Om welke apparatuur gaat het precies? Als je me het merk en typenummer doorgeeft dan zal ik kijken hoe je ze het best kunt aansluiten.
Oplossing voor tv audio naar receiver is alleen je tv te verbinden met hdmi op de arc ingangen . Alle hdmi kabels uit je receiver en je atmos werkt . Setup oled55cx en denon avrx2400h
Hoi,
Ik gebruik de ARC functie voor de Netflix app van mijn LG tv. Mijn reciever zet ik vervolgens op TV.Ik krijg dan geen geluid uit de luidsprekers.
Vervolgens zet ik dan mijn Android mediaspeler(ook met HDMI aangesloten) aan.Maar laat mijn versterker op TV staan.FF wachten 6-7 seconden dan krijg ik spontaan geluid afkomstig van de Netflix app. Doe ik dit niet dan komt er geen geluid.
TV= LG 70UH700V
Reciever = Onkyo nr-tx686
HDMI 2.0
Mediaplayer android =Cood-e 4k
Het lijkt op een CEC probleem. Staat CEC op de tv goed ingesteld? LG wil dit ook weleens Simplink noemen. Zie https://www.ruconnected.nl/hdmi-cec/ voor meer informatie hierover.
Ik heb mijn TV ( Samsung UE40J700 ) aangesloten via de connectbox op de ARC poort met mijn Marantz SR6012 echter krijg wel geluid , speel ik op de tv Youtube App en doe ik een Dolby test krijg ik geluid maar niet op mijn surround speakers . Kan dit te maken hebben met de youtube film of werklt Dolby digital niet via de ARC poort en zo niet kan de ARC poort met een software upgrade op de tv worden voorzien van e-ARC ??
Even voor de zekerheid, het zit met HDMI aangesloten van de ARC poort van je tv aangesloten op de HDMI out van je receiver? Met wat voor toepassingen doet het geluid het wél? En gaat het om deze tv?
Dolby Digital zou in principe gewoon over ARC moeten kunnen zonder e-ARC nodig te hebben.
Ok ben in het bezit van een onkyo tx -nr 646 met atmos en kijk vaak Netflix de aansluitingen heb ik goed aangesloten maar zie op de receiver nooit de weergaven dat hij atmos weergeef in het voorpaneel de luidsprekers heb ik op 5-1-2 staan ook heb ik HDMI V2 met ark aangesloten het geluid is prima helder en vol maar ik zie geen weergaven van atmos . Hoe kan ik dit te zien krijgen bvb dan .( dts zie ik wel oplichten)
Dat kan kloppen, Dolby Atmos kan met de huidige HDMI versie nog niet via HDMI ARC verstuurd worden. Je kunt dus niet het Atmos signaal van je tv naar je receiver versturen. Wel via het normale HDMI geluidskanaal van bijvoorbeeld een Apple tv naar je receiver.