Alles dat je moet weten over de Consumer Electronic Control

Op het gebied van HDMI zien we tal van termen terug die je iets vertellen over de mogelijkheden met een HDMI-aansluiting en HDMI-kabel. Eerder hebben we al uitgebreid gesproken over wat HDMI ARC (Audio Return Channel) precies is, en in dit artikel kijken we naar de betekenis en mogelijkheden van HDMI-CEC. En leer je of je hier een speciale HDMI-CEC kabel voor nodig hebt.

Wat is HDMI-CEC?

HDMI-CEC is een functie van de HDMI-standaard waarbij CEC staat voor Consumer Electronic Control. Simpel gezegd maakt deze functie het mogelijk om twee middels een HDMI-kabel aangesloten apparaten met elkaar te laten communiceren. Een apart communicatiesignaal loopt via de HDMI-kabel en kan dus informatie van het ene apparaat naar het andere apparaat sturen; in beide richtingen.

HDMI CEC logo

Hoe gebruik je HDMI-CEC?

HDMI-CEC zien we tegenwoordig terug op nagenoeg alle belangrijke apparaten voor audio en video, waaronder soundbars, av-receivers, televisies en gameconsoles. Als een apparaat over HDMI-CEC beschikt dan hoef je alleen nog een HDMI-kabel aan te sluiten om het gebruik van de functie mogelijk te maken. Dit hoeft geen speciale HDMI-kabel te zijn; alle HDMI kabels van RU connected ondersteunen het HDMI-CEC kanaal.

HDMI CEC kabel

Alleen het HDMI-CEC logo op je apparatuur en de koppeling middels een HDMI-kabel is nog niet voldoende. Je moet namelijk ook de HDMI-CEC functie op de gekoppelde apparaten activeren. Dit doe je door naar de HDMI-instellingen van bijvoorbeeld je televisie of receiver te gaan. Bij de meeste apparaten vind je deze onder de algemene instellingen. Zorg dat je HDMI-CEC hier activeert, zowel bij de bron als bij de ontvanger.

HDMI CEC instellingen Samsung tv

HDMI CEC aanzetten

Andere namen

Nu zou het toch mooi zijn als alle fabrikanten van soundbars, televisies en receivers gewoon de term HDMI-CEC aanhouden, zodat je ook weet waar je moet zoeken en hoe je het activeert. Sommige fabrikanten doen dit maar helaas zijn er ook verschillende fabrikanten die hun eigen naam meegeven aan de functie. Hieronder vind je een overzicht van de termen die de grotere fabrikanten gebruiken voor HDMI-CEC;

Samsung anynet+

 

 • Samsung: Anynet+
 • Sony: Bravia Sync / Control
 • LG: SimpLink
 • Philips: EasyLink
 • Panasonic: Viera Link
 • Yamaha: HDMI Control
 • Denon / Marantz: HDMI Control / CEC
 • Onkyo: RIHD (CEC)
 • PlayStation: HDMI Device Link

Wat heb je aan HDMI-CEC?

Je weet nu wat HDMI-CEC is en hoe je het moet gebruiken. In het volgende deel zal je leren wanneer het van pas komt, én waar je voor moet uitkijken.

De voordelen

Het grote voordeel van HDMI-CEC is dus de communicatie tussen twee apparaten, middels een HDMI-kabel. In de meeste gevallen gaat het erom dat de bron (een speler, een console of een receiver) informatie kan doorgeven aan een televisie. Maar, ook andersom is het mogelijk. Dat de televisie informatie doorgeeft aan de receiver of soundbar. De tv heeft wat controle over de aangesloten bron en de bron heeft wat controle over de aangesloten tv.

Alles bedienen met één afstandsbediening

Dit heeft als voordeel dat bepaalde zaken eenvoudiger gemaakt kunnen worden. Zo kun je de afstandsbediening van de tv gebruiken om de met HDMI-kabel aangesloten Blu-ray speler te bedienen, of je kunt ervoor zorgen dat de juiste input direct op de televisie gekozen worden zodra een bron die via HDMI aangesloten is aangezet wordt. Je hoeft dus niet zelf meer te zoeken naar de juiste HDMI-ingang; je krijgt simpelweg een melding en direct wordt er naar de juiste ingang geschakeld. In sommige gevallen wordt de naam van de bron ook direct weergegeven op het scherm zodra de juiste input geselecteerd is.

Ook andersom heeft dit voordelen. Stel dat jouw gameconsole in slaapstand staat maar je de tv schakelt naar de input voor de gameconsole. De tv geeft vervolgens de gameconsole een seintje dat er naar die input geschakeld is waardoor deze automatisch uit slaapstand gehaald wordt. Of, je hebt een soundbar met HDMI-CEC en HDMI-ARC bij de televisie staan die automatisch aangezet wordt zodra je de tv aanzet. Je hoeft dus geen extra handelingen te verrichten als je de tv aanzet; het geluid gaat direct via de soundbar. Vervolgens kun je met de afstandsbediening van de tv het volume van de gekoppelde soundbar aanpassen.

De mogelijkheden

Puntsgewijs zijn dit de mogelijkheden die HDMI-CEC op papier zou moeten bieden, natuurlijk afhankelijk van de implementatie van de betreffende fabrikant en de communicatie tussen twee apparaten, zoals onderaan dit artikel beschreven;

 • Remote Control Pass Through – Commando’s van een afstandsbediening kunnen doorgestuurd worden naar en begrepen worden door gekoppelde apparaten.
 • One Touch Play – De tv schakelt naar de juiste input wanneer een aangesloten bron aangezet wordt.
 • Routing Control – Je hebt zelf de controle over de inputs. Zo kun je via de afstandsbediening van de tv de input op de receiver of soundbar veranderen.
 • Deck Control – Je kunt de afstandsbediening van de tv gebruiken om weergavefuncties van de bron te bedienen, bijvoorbeeld afspelen en pauzeren.
 • System Audio Control – Je kunt de afstandsbediening van de tv gebruiken om het volume van de gekoppelde soundbar of receiver te bedienen.
 • Device Menu Control – Je kunt het menu van de gekoppelde bron bedienen middels de afstandsbediening van de televisie.
 • System Standby – Je kunt met de afstandsbediening van de tv of bron alle aangesloten en geactiveerde apparaten in stand-by zetten of juist uit stand-by halen.

De nadelen

Die voordelen klinken natuurlijk als muziek in de oren; je wilt immers graag zo min mogelijk afstandsbedieningen gebruiken en hebt het liefst dat alles automatisch op elkaar reageert. Maar, er zitten helaas niet alleen voordelen aan HDMI-CEC, en dat heeft met name te maken met de implementatie van de fabrikanten.

Implementatie HDMI-CEC kanaal Sony

Fabrikanten kunnen de HDMI-CEC functie namelijk inzetten (implementeren) op de manier zoals zij dat willen. Ze kunnen zelf aanpassingen doen en dus bepaalde voordelen zoals hierboven genoemd beperken of zelfs weghalen. Ook kunnen ze de manier van communiceren aanpassen waardoor de HDMI-CEC functie van het ene apparaat het signaal van het andere apparaat soms niet (helemaal) begrijpt. Dit laatste komen we vaker tegen wanneer een tv van merk A moet communiceren met bijvoorbeeld een receiver of settopbox van merk B.

Over het algemeen werkt de functie voor het automatisch inschakelen en uitschakelen van apparatuur wel; het zijn vaak de extra functies die voor problemen in de communicatie en dus werking kunnen zorgen. Er is geen regel voor wat wel of wat niet met elkaar werkt; meestal komt het neer op proberen en zien wat er mogelijk is. Dat is onhandig voor de consument, maar de fabrikanten hebben nu eenmaal deze vrijheid waardoor er verschillen in compatibiliteit kunnen ontstaan. Het enige wat je kunt doen is fora bezoeken om erachter te komen wat de ervaring van gebruikers is. Enkele van deze problemen zouden met HDMI 2.1 verholpen moeten worden.

Een ander (klein) nadeel van HDMI-CEC is dat je er zelf geen controle over hebt als het eenmaal ingeschakeld is. Stel je stopt een muziek CD in de Blu-ray speler omdat je muziek wilt luisteren via de gekoppelde receiver. De tv weet niet dat het om puur muziek gaat en springt daarom ook aan. Je wilt echter geen beeld en dus moet de tv handmatig weer uitgeschakeld worden. Omslachtig en onhandig, maar alleen te voorkomen door HDMI-CEC uit te schakelen.