Wat is het en wat zijn de verschillen?

Je komt ze vaak tegen op receivers, soundbars, Blu-ray spelers, Blu-ray discs en zelfs bij films en series op streamingdiensten; Dolby TrueHD en DTS-HD Master Audio. Maar, wat betekenen deze audioformaten precies, wat houden ze in en wat zijn de verschillen tussen de twee en heb je er een speciale HDMI kabel voor nodig? We leggen het je uit in dit artikel.

DTS-HD op receiver

Om maar meteen met het meest logische te beginnen; Dolby TrueHD is een audioformaat dat ontwikkeld is door Dolby en DTS-HD Master Audio is ontwikkeld door DTS. Beide bedrijven hebben verschillende audioformaten die je terugvindt op receivers, Blu-ray films en dvd’s. Speciaal voor de Blu-ray films en streaming zijn de twee HD audioformaten ontwikkeld. Beide audioformaten zijn lossless, wat inhoudt dat ze zonder compressie de originele soundtrack van de film of serie bit voor bit kunnen weergeven. Maar, voordat we op de lossless-kwaliteit ingaan kijken we eerst naar wat beide formaten inhouden en wat de verschillen zijn.

Wat is Dolby TrueHD?

Dolby TrueHD is een audioformaat ontwikkelt door Dolby. TrueHD kan audio data met een snelheid van 18 megabit per seconde weergeven en ondersteunt tot acht kanalen aan 24 bit, 96 khz audio. Nou klinkt dat wellicht wat ingewikkeld, maar het komt er op neer dat de weergave van details en het bereik van de audio vele malen hoger is dan bijvoorbeeld Dolby Digital. Het resultaat van dit alles is dat de audio rijker klinkt dankzij een groter dynamisch bereik en ook precies zo klinkt zoals de makers van de film het bedoeld hebben.

Dolby TrueHD

Wat is DTS-HD Master Audio?

DTS-HD Master Audio ondersteunt variabele bitrates tot 24.5 Mbit/s. Daarbij ondersteunt het audioformaat een maximale 192 kHz sampling frequentie en 24-bit samples bij 2 tot 5.1 kanalen, en een 96 kHz/24bit resolutie bij 7.1 kanalen. Ook dit heeft hetzelfde effect als bij Dolby TrueHD; een groter dynamisch bereik, een rijkere audioweergave en precies zo weergegeven zoals de makers het bedoeld hebben.

dts hd master audio

Wat zijn de verschillen?

Misschien zie je het al aan de specificaties hierboven; het verschil tussen beide audioformaten is niet groot en voor sommigen zelfs niet waarneembaar. De maximale bitrate van DTS-HD Master Audio is iets hoger, maar het is de vraag of dit te merken is. Het doel van beide audioformaten is hetzelfde; de audiotrack van een film of serie in de hoogste kwaliteit en precies zoals het gemaakt is weergeven. Beide formaten bestaan uit een lossless signaal met hoge bitrate. Toch kan er voor het getrainde oor wel verschil inzitten, maar dat komt vaak neer op een kwestie van smaak. De een geeft de voorkeur aan DTS-HD Master Audio en de ander aan Dolby TrueHD. Er is wel iets dat veel gebruikers aangeven; over het algemeen klinkt DTS-HD Master Audio iets transparanter, gedetailleerder en helderder, terwijl Dolby TrueHD voor velen wat krachtiger klinkt, met meer nadruk op de lage tonen.

 

DTS en Master audio vergelijking

 

En dan is alleen het geval wanneer je de keuze hebt; niet alle films en series beschikken over beide audioformaten. Vaak maakt de distributeur of filmstudio al de keuze voor een van de twee. En dan moet ook je afspeelapparatuur; de speler en/of de receiver/soundbar het nog ondersteunen.

Wat is lossless audio?

Zowel DTS-HD Master Audio als Dolby TrueHD is een audioformaat waarmee audio in lossless-kwaliteit kan worden weergegeven. Simpel gezegd betekent dit dat er geen kwaliteit (bits) verloren gaan en dat de audio van de film dus in originele kwaliteit te horen is.

Audio wave

Je kunt het vergelijken met het uitpakken van een ZIP-bestand op je computer. De originele bestanden in dat bestand worden volledig en in originele kwaliteit hersteld. Dit gebeurt ook bij het uitpakken van een audiotrack in Dolby TrueHD of DTS-HD Master audio. Speel je een film met een van deze soundtracks op je Blu-ray speler af en wordt het audiosignaal in bitstream naar de receiver gestuurd – als je het signaal in PCM naar de receiver stuurt doet de speler de decoding / het uitpakken – dan zorgt er de receiver ervoor dat het audiobestand ‘uitgepakt’ wordt en wordt omgezet naar een signaal dat de speakers kunnen weergeven. Dit alles zonder aan kwaliteit in te leveren.

Via een HDMI kabel, als PCM of bitstream

Om Dolby TrueHD en DTS-HD Master audio weer te geven moet de bron (de speler) middels een goede HDMI kabel verbonden zijn met de ontvanger (de receiver of soundbar), al dan niet via ARC. Met een optische kabel ben je gelimiteerd tot Dolby Digital en DTS, wat oudere formaten die met lossy compressie werken. Ook moet vanzelfsprekend het medium (de disc) over een van de soundtracks beschikken. Als de receiver beide formaten ondersteunt kun je het uitpakken van de audio dus door de receiver laten doen. Dit noemen we het doorsturen van audio in bitstream-formaat. Ondersteunt de receiver beiden of een van de twee niet maar de speler wel, dan kun je de speler de audio laten decoderen door de audio als PCM richting de receiver te sturen.

Kortom, een groot verschil tussen Dolby TrueHD en DTS-HD Master Audio is er niet. Beide formaten voorzien in lossless audiokwaliteit en kunnen hetzelfde aantal kanalen weergeven. De filmstudio kan ervoor kiezen beiden of een van de twee met een film of serie mee te geven, op Blu-ray disc of via streaming. Als gebruiker is het alleen verstandig te letten op ondersteuning van beide formaten op je receiver of speler. Is die ondersteuning aanwezig – wat tegenwoordig bijna de standaard is – dan zit je goed en kun je optimaal van beide formaten genieten.