TOSLINK
TOSLINK staat voor Toshiba – LINK. Het is een standaard op het gebied van het digitale audiosignaal. Deze standaard maakt gebruik van optische kabels, die ook wel glasvezelkabels worden genoemd. Een TOSLINK kabel verschilt als optische kabel van alternatieve kabels zoals de digitale coax kabel in het feit dat er geen gebruik wordt gemaakt van elektrische signalen. In plaats daarvan wordt er gebruik gemaakt van licht om signalen door te sturen, die minder gevoelig zijn voor verstoringen. Over het algemeen wordt er door een TOSLINK aansluiting gebruik gemaakt van rode LEDs. Deze versturen het rode LED-licht in plaats van de elektrische signalen die we doorgaans gewend zijn. Aan de hand van deze techniek is het mogelijk om het signaal beter te versturen en er zo voor te zorgen dat er minder verlies zal zijn. Een TOSLINK kabel zal namelijk een stuk minder last hebben van elektromagnetische storingen en ruis. Hierdoor zal het geluidssignaal beter aankomen en de kwaliteit beter gewaarborgd blijven.

Ontwikkeling
Toshiba heeft deze techniek ooit geïntroduceerd bij een aantal dvd-spelers. Al snel won de audio kabel standaard al behoorlijk aan populariteit en werden er dus andere toepassingen gezocht. Vanaf dat moment is het uitgegroeid tot de meest bekende standaard voor het verzenden van digitale audiosignalen. TOSLINK kabels worden sindsdien het meest gebruikt in toepassingen als cd- en dvd-spelers en andere apparaten waarbij men een betrouwbare verbinding nodig heeft om het audiosignaal over te versturen. Er zijn daardoor tal van toepassingen te verzinnen waarvoor deze standaard wordt gebruikt, maar voor consumenten komen de bovengenoemde toepassingen het meest voor.

Kabel
Het zal over het algemeen niet meevallen om een TOSLINK kabel te vinden die langer is dan 5 meter. Er zijn natuurlijk uitzonderingen beschikbaar die de regel bevestigen, maar doorgaans komen we deze niet tegen. In die gevallen is het vaak beter om alles over een HDMI kabel te laten lopen. De langste kabels die zonder versterker zijn gebruikt is overigens ongeveer 10 meter en daarme uitzonderlijk lang voor een TOSLINK kabel. Er bestaan verschillende kabels om deze zo aan te kunnen passen aan de situatie. Zo zijn er goedkope TOSLINK kabels die een eenvoudig glasvezel omhulsel kennen en zijn er aan de andere kant hoogwaardige kabels die materiaal van hogere kwaliteit te bieden hebben.

Het is misschien wel leuk om eens een TOSLINK kabel te pakken en aan het eind hiervan met een lampje te schijnen. Als het goed is zal het licht namelijk aan het andere uiteinde te zien zijn aangezien het een glasvezelkabel is die is gemaakt van lichtgeleidend materiaal.