HDMI 2.2

Ben je op zoek naar een HDMI 2.2 kabel? Kijk dan eens naar de RU connected HDMI kabel, deze is geschikt voor HDCP 2.2, 4K bij 60 Hz, HDR en 4:4:4. In combinatie met ARC en CEC.

HDCP 2.2 logo

Is dit een officiële HDMI 2.2 kabel? Nee, de HDMI 2.2 versie bestaat (nog) niet. De nieuwst aangekondigde HDMI versie is HDMI 2.1. Echter zelfs voor HDMI 2.1 zijn er nog geen apparaten en kabels uit.

De verwarring komt voort uit een het door elkaar halen van de termen HDMI en HDCP.

Wat is HDCP?

HDCP staat voor ‘High-bandwidth Digital Content Protection’, dit is de kopieerbeveiliging die bijvoorbeeld Blu-Ray gebruikt wordt.

Deze beveiliging komt tot stand door een zogenaamde ‘handshake’ tussen de bron en het beeldscherm. Deze handshake communiceert een sleutel tussen de 2 apparaten, zodat de beveiligde stream gedecodeerd kan worden. Dit zorgt ervoor dat de stream lastig tot niet te kopiëren is.
Een nadeel is echter dat vaak als er problemen zijn met HDMI hardware dat dit komt omdat deze handshake niet goed doorkomt. De handshake van HDCP 2.2 moet namelijk binnen 20 milliseconden binnenkomen (de zogenaamde ‘locality check’). Gebeurt dit niet, dan stopt de bron met het uitzenden van het signaal.

Wat is HDCP 2.2?

HDCP is de laatste vorm van kopieerbeveiliging en is speciaal voor het beveiligen van 4K content. Heb je een 1080P of FullHD tv? Dan hoef je je over HDCP 2.2 niet zoveel zorgen te maken.

Wil je echter beveiligde 4K content afspelen, bijvoorbeeld van een 4K Blu-Ray. Dan moet elk apparaat in de keten HDCP 2.2 ondersteuning hebben.

Een probleem is echter dat lang niet alle apparaten – zelfs niet degene met volledige 18 Gbps HDMI 2.0 ondersteuning – de HDCP 2.2 beveiliging aankunnen.

En ook andersom komt voor. Er zijn receivers die HDCP 2.2 ondersteuning hebben, maar gelimiteerd zijn tot een doorvoer van 10.2 Gbps (de snelheid van HDMI 1.4).

HDCP 2.2 logo's op receiver

Als je dus nieuwe 4K apparatuur wilt kopen en future proof wil zijn. Let er dan op dat je televisie of receiver zowel de volledige 18 Gbps van HDMI 2.0 aankunnen, plus de HDCP 2.2 beveiliging.

HDMI kabels met HDMI 2.0 en HDCP 2.2 ondersteuning

Ook als je HDMI kabels koopt is het belangrijk dat ze HDMI 2.0 en HDCP 2.2 aankunnen. Aangezien hier veel meer bandbreedte voor nodig is gaat dit niet met elke kabel goed. Waardoor de ze of niet de volledige 18 Gbps aankunnen, waardoor er storingen in het beeld kunnen ontstaan. Of er handshake problemen kunnen optreden, dan komt het beeld zelfs helemaal niet door. Zeker bij lange HDMI kabels kan dit een probleem vormen. Zorg daarom dat je HDMI kabels van goede kwaliteit gebruikt. Voor zeer lange lengtes zijn traditionele HDMI kabels over koper zelfs niet meer voldoende. We hebben daarom een HDMI kabel ontwikkeld die het signaal over een optische fiber verstuurd. Deze ondersteund HDMI 2.0 en HDCP 2.2 van 15 meter tot 100 meter.

HDMI 2.0 18 Gbps bandbreedte

De HDMI kabels van RU connected zijn gelukkig future proof en zijn volledig compatible met zowel de HDMI 2.0, als de HDCP 2.2 standaard.

Dus ook al zijn er geen echte HDMI 2.2 kabels, of HDCP 2.2 kabels. Met de HDMI kabels van RU connected weet je dat je goed zit.

RU connected HDMI kabel met 4K 60 Hz ondersteuning