Er is momenteel een transitie gaande naar 4K. De meeste mid- en high-end tv’s hebben nu een Ultra HD resolutie, waarvan de meeste zelfs nog HDR ondersteunen.

Als je een 4K tv koopt, hoe kan je deze dan het beste aansluiten? En heb je hier dan een 4K HDMI kabel voor nodig?

Tip: Zoek je een goede HDMI kabel die 4K aankan? De RU connected HDMI kabel is perfect voor 4K, ook bij 60 Hz en HDR.

Ultra HD of 4K

UHD oftewel Ultra HD is een verzamelterm die alle resoluties van 4K en hoger omvat. Aangezien er momenteel amper 8K televisies zijn, laat staan goede 8K content, beperken wij ons in dit artikel tot 4K.

UHD resoluties

4K staat voor een beeld met een resolutie van 3.840 bij 2.160 pixels (2160P), 4 keer meer pixels dan bij 1080P of full HD. Er is ook steeds meer content dat hier gebruik van maakt. Netflix heeft een speciaal Ultra HD abonnement. Consoles zoals de PS4 Pro en de Xbox One S zijn bijvoorbeeld al in staat om 4K, bij 60 Hz, met HDR uit te sturen.

Maar pas op. 4x de 1080P resolutie, 60 verversingen per seconde (60Hz) en een veel breder kleurenpalet (HDR), je snapt wel dat dit veel meer bandbreedte nodig heeft. Dit stelt daarom ook veel hogere eisen aan je HDMI kabels.

Heb ik een speciale 4K HDMI kabel nodig?

In het kort, nee. Een speciale HDMI kabel voor 4K bestaat niet. Net als de HDMI 2.2 kabel.

Is dan elke HDMI kabel geschikt voor 4K @ 60Hz met HDR?

Ook niet. Helaas ligt het iets ingewikkelder. Je HDMI kabels moeten wel van goede kwaliteit zijn, anders is er kans dat je problemen met het signaal krijgt.

HDMI versies

De HDMI organisatie houdt er 2 soorten HDMI versies op na. De HDMI versies voor apparatuur en de HDMI versies voor kabels. Waar de officiële benaming voor de huidige HDMI kabels ‘High speed HDMI met ethernet’ is.

Terwijl de HDMI versies elkaar rap opvolgen en daarmee steeds meer bandbreedte nodig hebben, zijn de specificaties van de HDMI kabels al jaren lang gelijk gebleven.

Waar vroeger slechtere kabels nog best mee konden komen, zijn er bij hogere resoluties steeds meer kabels die door de mand vallen.

Benodigde bandbreedte bij 4K over HDMI

  8 bit10 bit12 bit
4K @ 30 Hz4:2:04,5 G Gbps5,6 Gbps6,7 Gbps
4K @ 30 Hz4:2:25,9 Gbps7,4 Gbps13,4 Gbps
4K @ 30 Hz4:4:48,9 Gbps11,1 Gbps13,4 Gbps
4K @ 60 Hz4:2:08,9 Gbps11,1 Gbps13,4 Gbps
4K @ 60 Hz4:2:211,9 Gbps14,9 Gbps17,8 Gbps
4K @ 60 Hz4:4:417,8 Gbps22,3 Gbps26,7 Gbps

Goedkope HDMI kabels voor 4K

Ok, maar ik ken iemand die zijn tv heeft aangesloten met een hele goedkope HDMI kabel, en dat werkt gewoon. Hoe zit dat dan?

Zeker bij kortere lengtes is de kans aanwezig dat alles gewoon werkt als het aangesloten is met een goedkope kabel. Het is echter zeer lastig te beoordelen hoe de opbouw van de kabel is, de kwaliteit en dikte van de aders en van de afscherming. Zeker ook niet onbelangrijk is de kwaliteitscontrole, is de kwaliteit van de kabels wel consistent?
Je weet dus niet hoe de kwaliteit is, zeker ook op lange termijn.

HDMI high speed met ethernet 4K ready logo

 

Dat een kabel High-speed genoemd wordt of een ‘HDMI HIGH SPEED with ETHERNET’ logo heeft wil nog niet zeggen dat het ook echt zo is. Er zijn genoeg goedkope HDMI kabel fabrikanten die dit logo, of zelfs een ‘4K ready logo’ gebruiken voor kabels die bij lange na niet de volledige 18Gbps aankunnen. Of geen ondersteuning hebben voor HDCP 2.2.

HDMI kabel geleverd bij soundbar

Zelf heb ik bijvoorbeeld laatst een soundbar gekocht, waar ook een merkloze HDMI kabel bijgeleverd werd. Na het aansluiten leek deze prima te werken en met gewoon tv kijken ging ook goed. Bij 4K content met meer dan 30Hz ging het beeld echter structureel op zwart. Gelukkig heb ik altijd wel een HDMI kabel van RU connected liggen. En ja hoor, na het verwisselen van de kabel voor eentje van RU connected gelijk perfect beeld.

Conclusie

Als je veel geld investeert in een mooie 4K setup, doe jezelf dan niet te kort en sluit het ook goed aan. Kies voor een degelijke kabel met goede reviews. Zodat je zeker weet dat je alles uit je home cinema kan halen en dat het ook op lange termijn goed blijft werken.

Bekijk daarom eens de HDMI kabels van RU connected, deze zijn zeker geschikt voor 4K.

 

RU connected HDMI kabel met 4K 60 Hz ondersteuning

Vragen?

Is er nog iets onduidelijk, of heb je een opmerking? Laat dan hieronder even een berichtje achter. Of stuur ons een mailtje.