HDMI aansluiting
HDMI is een nieuwe standaard voor het verzenden van beeld- en geluidsdata tussen bijvoorbeeld een televisie, een gameconsole, een laptop en een av-receiver. In principe kan de HDMI aansluiting gezien worden als de opvolger van de welbekende SCART verbinding. HDMI staat voor High Definition Multimedia Interface en haakt daarmee heel duidelijk in op de trend om zoveel mogelijk beelden in HD op te kunnen nemen en af te kunnen spelen. We zien de HMDI aansluitingen daarbij steeds vaker verschijnen op allerlei nieuwe apparaten en ontkomen er daarom bijna niet aan om ook mee te gaan in deze beweging en de beeldkwaliteit naar een hoger niveau te tillen. Zo is het haast niet meer mogelijk om een nieuwe lcd-televisie te kopen en deze vervolgens zonder HDMI kabel effectief aan te sluiten op een nieuwe spelcomputer of een dvd-speler.

Opvolger van SCART
Zoals al even aangegeven kan de HDMI of hdmi 1.4 aansluiting min of meer worden gezien als de opvolger van de welbekende SCART-aansluiting. Aan de hand hiervan hebben talloze gezinnen jarenlang hun videorecorder of dvd-speler met hun televisie verbonden en daar enorm veel plezier van gehad. Hierbij ging het echter altijd om een analoog signaal. HDMI maakt nu gebruik van een digitaal signaal en biedt op die manier een aantal belangrijke voordelen. HDMI is in principe net als SCART een universele verbinding voor alle audio, video en besturing. Als gevolg hiervan maken werkelijk allerlei digitale apparaten gebruik van deze techniek en kan men het voor allerhande toepassingen gebruiken.

Update: er zijn weer een aantal nieuwe HDMI versies op de markt gekomen, lees hier meer over HDMI 2.0 en HDMI 2.1.

Een van de voordelen van de HDMI aansluiting op het gebied van audio is dat men gebruik kan maken van een veel grotere bandbreedte. Dit zorgt ervoor dat men aan de hand van HDMI veel meer gegevens te versturen dan voorheen. In tegenstelling tot bij de bekende optische kabels en digitale coax kabels spdif digitale verbindingen kan men met behulp van een HMDI verbinding maar liefst ongecomprimeerde digitale audio met meer dan 6 kanalen versturen. Een ander voordeel richt zich voornamelijk op het gemak voor de consument. Er kan bij HDMI namelijk gebruik worden gemaakt van een zogenaamd CEC kanaal. Dit staat voor Consumer Electronics Control en het houdt in principe in dat men in staat is om met een afstandsbediening een commando te versturen naar allerlei apparaten en deze op die manier met elkaar te laten praten.

Signaal
Op het gebied van het signaal gaan er rondom HDMI een aantal verschillende verhalen de ronde. Zo waren er allereerst de experts die aangaven dat er niet langer sprake was van verlies op het signaal, aangezien de analoge storingen op een digitaal signaal geen kans zouden hebben. Naarmate we HDMI beter leren kennen zijn we er echter steeds meer achter gekomen dat er wel degelijk sprake kan zijn van invloed van analoge storingen. Wanneer men het digitale signaal verstuurt over een te lange kabel zal er wel degelijk sprake zijn van een verlies. Het nadeel van het signaal dat men verstuurt via HDMI is daarnaast dat het niet verbeterd zal worden. In tegenstelling tot bij een computer –waarbij de data vrij van fouten dient te zijn- is er namelijk geen tijd om de data opnieuw te versturen. De video loopt gewoon door en de volgende beelden staan daarom alweer klaar om verstuurd te worden nadat de vorige aan de beurt zijn geweest, fout of niet. Over het algemeen raadt men daarom aan de kabels niet langer dan 5 meter te maken. In de praktijk zijn er een hoop voorbeelden beschikbaar van situaties waarin dit geen problemen oplevert, maar men doet er in ieder geval verstandig aan om de afstanden wat korter te houden.

Update: HDMI is tegenwoordig zo doorontwikkeld dat we zelfs met lange HDMI kabels van 10 meter perfect beeld kunnen garanderen. Voor nóg langere lengtes hebben we een optische HDMI kabel, deze kan een perfect signaal leveren van 15 tot 100 meter.

Aansluiting
De meesten van ons zullen wel eens een HDMI kabel in de hand hebben gehad en daarbij de verleiding ook niet hebben kunnen weerstaan om toch even naar het uiteinde te kijken. Aangezien dit aan twee kanten hetzelfde is maakt de voor- of achterkant niet uit, waardoor we allemaal hetzelfde hebben gezien. Er bevinden zich aan het eind van de kabel 19 aansluitingen. Dit aantal aansluitingen geldt voor alle versies van 1.0 tot en met 1.3b, er zijn alleen kleinere stekkers ontworpen om deze bijvoorbeeld te kunnen gebruiken voor camcorders en fototoestellen.

Er zijn 9 pinnen gereserveerd voor het versturen van de data. Op drie van de volgende pinnen wordt er een signaal voor de klok verzonden. Pin nummer 13 is gereserveerd voor het CEC signaal om de commando’s via de afstandsbediening te versturen en daarnaast bevindt zich een lege pin. Nummer 15 en 16 verzenden HDCP data en de zeventiende zorgt voor een DCC/CEC afscherming. Pin 18 is een +5V voeding en de laatste pin is een Hot Plug Detect. Een van de nadelen van deze aansluiting is het feit dat deze niet valt vast te draaien wanneer deze is aangesloten, al geeft dat over het algemeen geen problemen gezien het geringe gewicht van de kabel en de aansluiting.

Beveiliging
Zoals we wel vaker hebben gezien met het ontstaan van nieuwe standaarden is er ook weer een nieuwe beveiligingsmethode ontwikkeld. We hebben dit onder andere gezien met de opkomst van mp3 en zien dit nu met HDMI ook. De fabrikanten zien in de toegenomen digitale kwaliteit namelijk een gevaar in het feit dat mensen nu in staat zijn om illegale kopieën te verkopen als nieuw. Aangezien de beveiliging van de schijfjes over het algemeen niet erg goed is geslaagd heeft men nu een methode bedacht om het signaal te versleutelen.

Deze beveiliging is HDCP genoemd, wat staat voor High Bandwidth Digital Content Protection. Door het digitale signaal te versleutelen kan men dit niet meer zomaar kopiëren. Men kan de effecten van deze beveiliging eigenlijk heel gemakkelijk door gewoon eens twee apparaten te verbinden met behulp van een HDMI kabel. Het duurt over het algemeen dan namelijk even voordat men beeld zal krijgen, deze tijd is nodig om de sleutels voor de encryptie uit te kunnen wisselen. HDCP wordt naar verwachting binnenkort verplicht gesteld om ervoor te zorgen dat men alleen in HD kwaliteit kan kijken wanneer deze beveiliging ook daadwerkelijk actief is.