Waar we met HDMI een overstap maakten van het analoge naar het digitale signaal is de ontwikkeling daar natuurlijk niet gestopt. Het was een grote stap voorwaarts, maar ook sinds dat moment zijn er continu verbeteringen geweest. HDMI is namelijk een standaard, die steeds weer verbeterd kan worden en aan de hand daarvan nieuwe functionaliteiten krijgt. Hier een overzicht van de ontwikkelingen tot dusver, HDMI versie 1.4.

Er zijn inmiddels alweer enkele nieuwe HDMI versies uitgekomen, bijvoorbeeld voor extra ondersteuning van 4K en UHD. Lees hier meer over de HDMI 2.0 versies en HDMI 2.1.

Datakanaal
Een van de meest opvallende verbeteringen van HDMI 1.4 ten opzichte van de standaard HDMI kabel waar we inmiddels allemaal steeds beter aan zijn gewend is de toevoeging van een nieuw datakanaal voor een ethernet verbinding. Het gaat om het HDMI Ethernet Channel en zorgt ervoor dat het mogelijk wordt om ip-diensten te versturen. Via dit kanaal kan men ip-diensten versturen van maximaal 100 Mbps. Hierbij dient wel te worden opgemerkt dat dit niet zomaar op zal gaan voor alle kabels. Men dient te beschikken over een hoogwaardige nieuwe kabels om deze hoge snelheid te kunnen gebruiken. Het voordeel van deze toevoeging is dat er opnieuw een kabel overbodig wordt, namelijk de ethernet-kabel die zorgt voor de aansluiting op een netwerk.

Audiosignaal
Daarnaast is er ook gesleuteld aan de verwerking van geluidsignalen. HDMI 1.4 kent een zogeheten Audio Return Channel, dat er voor zorgt dat audiosignaal dat een televisie ontvangt eenvoudig kan worden gesplitst en vervolgens individueel kan worden doorgestuurd naar een aparte receiver. Een aparte optische kabel is hiervoor dus niet meer nodig. Het is hierbij uiteraard wel van belang dat men beschikt over een HD-televisie. En ook met een HDMI 1.3 kabel zal het ARC kanaal niet werken.

Overige ontwikkelingen
De HDMI 1.4 standaard brengt verder nog een aantal kleine vernieuwingen. Zo zal vanaf deze versie onder andere de 4K-resolutie worden ondersteund. Het gaat hierbij om een resolutie van 4096×2160 beeldpunten bij 24Hz, wat natuurlijk een enorm scherp beeld oplevert. Daarnaast worden de kleurruimte van bijvoorbeeld de digitale camera’s ondersteund, waarbij het met name gaat om sYCC601, Adobe RGB en AdobeYCC601. Tenslotte brengt de nieuwe standaard de micro HDMI-connector die het mogelijk maakt ook mobiele apparaten aan te sluiten op de overige digitale HD-apparaten. Deze connectors zijn ongeveer de helft kleiner dan een reguliere aansluiting, maar bieden toch ondersteuning voor het materiaal dat een 1080p-resolutie kent.

Onze kabels zijn er ook in 5 meter of 15 meter.