HDMI ARC is een term die je mogelijk al eens voorbij hebt zien komen wanneer je op zoek bent geweest naar een nieuwe televisie, een nieuwe receiver of zelfs nieuwe bekabeling. ARC staat voor Audio Return Channel, maar wat kun je er nu precies mee, wat heb je ervoor nodig en hoe sluit je jouw apparatuur aan om van HDMI ARC gebruik te maken?

HDMI ARC kabel

Zoek je de perfecte HDMI kabel om je apparatuur door middel van het Audio Return Channel op elkaar aan te sluiten? Dan ben je bij RU connected aan het goede adres. Alle onderstaande HDMI kabels ondersteunen HDMI ARC.

Dunne HDMI kabel - 0,5 m tot 2,5 meter

Dunne HDMI kabel


0,5 m – 2,5 m

HDMI kabel 4K RU connected connector - 0,5 m tot 3 meter

Platte HDMI kabel


0,5 m – 2,5 m

Platte HDMI kabel V2 connector

Platte HDMI kabel V2


0,5 m – 7,5 m

HDMI 2.1 kabel - connector

HDMI 2.1 kabel


0,5 m – 3 m

Wat is HDMI ARC?

HDMI ARC staat voor Audio Return Channel, wat simpel gezegd betekent dat HDMI kan fungeren als een kanaal waar via audio teruggestuurd kan worden.

Je kunt audio via je tv weergeven, middels de ingebouwde luidsprekers. Maar, zou het niet fijn zijn dat je de audio van de tv ook via de luidsprekers van je home cinema-systeem kunt weergeven? Bijvoorbeeld de audio van een op de tv aangesloten settopbox of de ingebouwde CI+-module. Hier dient HDMI ARC voor. Wanneer een receiver of een soundbar middels HDMI op de tv aangesloten wordt dan zorgt de HDMI-kabel ervoor dat het beeld van de aangesloten bronnen op de tv wordt weergegeven. Dankzij HDMI ARC kun je dus ook andersom werken; de audio van datgene dat op tv verschijnt kan via de soundbar of receiver weergegeven worden. Het grote voordeel is dus; je hebt maar één HDMI kabel nodig voor zowel de weergave van beeld via je receiver of homecinema-set (denk aan een Blu-ray/DVD films) richting de tv als het beluisteren van de audio die uit je tv komt. Er is geen aparte audiokabel nodig tussen de tv en de soundbar, homecinema-set of receiver.

Audio Return Channel uitgelegd

ARC is een functie die we al kennen sinds HDMI 1.4, dus de kans is groot dat jouw apparatuur en bekabeling deze functie ondersteunt. HDMI ARC zien we terug op tal van apparaten, waarvan de televisie de zender is en apparaten als soundbars en receivers de ontvangers zijn.

Zo werkt HDMI audio return channel (ARC)

Er zijn drie situaties wanneer HDMI ARC (Audio Return Channel) zeer handig is. Ten eerste kun je er hiermee zorgen dat de audio van applicaties die je op de tv kunt gebruiken direct doorgestuurd wordt naar de receiver, soundbar of homecinema-set. Je wilt immers ook het geluid van die apps – bijvoorbeeld Netflix of Videoland – over je luidsprekers horen.

Geluid van Netflix via je boxen met ARC

Ten tweede is Audio Return Channel handig wanneer je de ingebouwde CI+-module van je televisie gebruikt. Deze module zorgt voor digitale televisie met Dolby Digital (of beter) geluid. Dankzij HDMI ARC en een HDMI ARC kabel kun je dit geluid direct doorsturen naar de soundbar, receiver of homecinema-set.

CI+ module Ziggo

Tot slot is HDMI ARC zeer handig wanneer je op bijvoorbeeld je soundbar weinig HDMI-aansluitingen hebt en dus apparatuur als een settopbox, een gameconsole of een Blu-rayspeler direct op de tv aansluit. Je kunt je televisie in deze situatie als een soort hub zien, waarop alle apparaten aangesloten kunnen worden met een HDMI kabel. De audio van deze aangesloten apparaten kan dankzij HDMI Audio Return Channel wel via de soundbar weergegeven worden.

Vanzelfsprekend kun je een HDMI kabel niet tegelijkertijd gebruiken voor het doorsturen van beeld in de ene richting en het doorsturen van geluid in de andere richting. Dat is echter ook niet nodig, want wanneer je HDMI Audio Return Channel gebruikt zit de bron (het beeld) al bij de televisie. Alleen de audio moet nog via de HDMI kabel richting de ontvanger en luidsprekers gestuurd worden.

Om van HDMI ARC gebruik te maken moet zowel de zender (de televisie) als de ontvanger (de soundbar, receiver of homecinema-set) het protocol ondersteunen. Dit staat bij alle apparaten nadrukkelijk in de specificaties getoond als ‘HDMI ARC’. Als twee apparaten met ARC eenmaal (let op de juiste ARC HDMI-aansluiting op beide toestellen) met elkaar verbonden zijn dan zou de Audio Return Channel-functie automatisch moeten werken. Daarnaast beschikken de meeste apparaten in de instellingen over een HDMI ARC-optie waar je mogelijk nog extra instellingen kunt activeren of deactiveren.

HDMI in ARC

Maar, welke HDMI-kabel moet je dan hebben om van HDMI ARC gebruik te maken? In principe moet elke High Speed HDMI-kabel goed zijn om van deze functie gebruik te maken. Er bestaan geen speciale HDMI ARC-kabels maar het is altijd goed om te letten om de term High Speed HDMI wanneer je een kabel koopt.

Hierom werkt HDMI ARC soms juist niet

Als je al wat ervaring met HDMI ARC hebt dan ben je mogelijk al eens het probleem tegengekomen dat de Audio Return Channel-functie niet werkt. Maar, hoe kan dat dan als de functie in principe zo eenvoudig is en door beide apparaten duidelijk ondersteund wordt?

Soms ondersteund niet elke HDMI poort van de tv het Audio Return Channel. Check hiervoor even de handleiding. Vaak staat het dan ook op de HDMI poort zelf. Zoals hieronder.

HDMI ARC poort achterin televisie

Maar ook al heb je het goed aangesloten, dan werkt het toch niet altijd. Daar zit een aparte maar herkenbare reden achter, een reden die we op het gebied van AV wel vaker tegenkomen. Fabrikanten zijn namelijk vrij in de implementatie van HDMI ARC. Dat betekent dat ze zelf kunnen bepalen welke mogelijkheden ze voor die functie ontsluiten. En die mogelijkheden zijn zeer lastig van te voren te achterhalen, voordat een tv in je huiskamer belandt.

In de ideale situatie legt de fabrikant van de tv geen beperkingen op voor de ARC-functie. Dit zou betekenen dat alle audiosignalen die de tv zelf ontvangt (via apps, diensten of aangesloten apparaten) via de HDMI kabel doorgestuurd kan worden naar de soundbar of receiver. Toch is dit in sommige gevallen maar deels mogelijk.

Zo kunnen fabrikanten er voor kiezen om bijvoorbeeld de audio van ingebouwde applicatie (via smart tv) alleen via de optische aansluiting uit te sturen en niet via HDMI. Of ze kiezen ervoor alleen het analoge tv-signaal dat op de tv binnenkort via HDMI ARC door te sturen. Echt duidelijke redenen hiervoor hebben ze niet en bovendien kunnen de mogelijkheden per model van een fabrikant verschillen. Gelukkig zien we de laatste tijd steeds vaker dat op nieuwe televisies alle mogelijkheden van ARC ontsloten worden.

Niet alleen de mogelijkheid voor het beperken van de ARC-functie ligt bij de fabrikant. De fabrikant kan ook zelf bepalen wat er met het op de tv inkomende audiosignaal gebeurt voordat het via HDMI ARC verstuurd wordt. Ze kunnen simpel stereogeluid doorsturen of een Dolby Digital bitstream-signaal. En dat kan ook weer per bron (app, aangesloten bron, etc.) verschillen.

Ja, dit maakt het verhaal er niet makkelijker op want wat je precies van HDMI ARC kunt verwachten kan dus per apparaat verschillen. Gelukkig zijn er in de ontvangende kant (de soundbar, receiver of homecinema-set) niet veel verschillen. Het zijn met name de tv-fabrikanten die het je als consument soms lastig kunnen maken. Hoe voorkom je die problemen? Neem in ieder geval de handleiding van de apparatuur door voordat je de aankoop doet. Mogelijk vind je daarin meer informatie over de werking van HDMI Audio Return Channel.

De keuze: HDMI ARC kabel of een optische kabel?

Nu denk je waarschijnlijk; waarom kan ik niet gewoon een optische audiokabel gebruiken om de audio van mijn tv naar de receiver of soundbar te sturen? Dat is natuurlijk een optie, maar er zitten belangrijke verschillen tussen HDMI-kabels en optische kabels waardoor de HDMI-kabel in veel gevallen alsnog de beste keuze is.

Optische kabel

Het meest voor de hand liggende verschil is natuurlijk dat een HDMI-kabel zowel audio als video door kan sturen (waarvan de audio in twee richtingen), terwijl een optische kabel alleen audio door kan sturen in één richting. De optische kabel wordt dus maar voor één doel gebruikt en is een extra kabel in je opstelling. Wanneer je de HDMI-kabel voor HDMI ARC gebruikt heb je geen extra kabels nodig, terwijl de optie met optische kabel een extra kabel is.

Een ander verschil is dat de bandbreedte van een optische kabel kleiner is dan die van een HDMI-kabel. Simpel gezegd; er kan veel meer door een HDMI-kabel verstuurd worden. De grens van een optische kabel ligt bij 5.1-kanaals audio (Dolby Digital of DTS). Formaten met meer kanalen of hogere kwaliteit – waaronder Dolby TrueHD en DTS-HD Master Audio – kunnen dus niet via een optische kabel doorgestuurd worden. Zeker met de komst van HDMI eARC (zie hieronder) wordt dit steeds belangrijker. Als de optische kabel het signaal niet kan verwerken door de lagere bandbreedte wordt er vaak een standaard Dolby- of DTS-signaal van gemaakt.

Logo's DTS en Dolby Digital

Verschil in geluidskwaliteit – mits we hetzelfde signaal gebruiken – is er niet. Een HDMI-kabel geeft je dezelfde geluidskwaliteit als een optische kabel. Maar, toch raden we altijd aan om een HDMI-kabel met ARC te gebruiken als je het geluid van je tv over de luidsprekers van je soundbar of receiver wilt laten klinken. Ga je voor de hoogst haalbare kwaliteit en gebruik je liefst zo min mogelijk kabels dan is HDMI de beste keuze.

HDMI eARC

Een vrij recente ontwikkeling op het gebied van HDMI is HDMI eARC, wat staat voor enhanced Audio Return Channel. Deze nieuwe standaard zien we al terug op diverse av-receivers en televisies. In de basis is deze standaard hetzelfde als HDMI ARC maar dan met nog meer mogelijkheden.

Officieel is HDMI eARC onderdeel van de nieuwe HDMI 2.1-standaard die we naar verwachting pas begin 2019 op producten gaan zien. Toch hebben veel fabrikanten de eARC-functie al uit die HDMI 2.1-standaard gehaald en in hun producten gezet. Dit is mogelijk omdat eARC ook werkt met eerdere HDMI-versies.

Dolby Atmos en DTS:X

HDMI eARC doet nog steeds wat HDMI ARC doet; het versturen van audio die op de tv binnenkomt naar een gekoppelde soundbar, receiver of homecinema-set. Echter, de ‘enhanced’ versie (eARC) maakt het mogelijk om de nieuwste en meest geavanceerde audioformaten via de HDMI-kabel te versturen. Zo is het mogelijk om een DTS:X- of Dolby Atmos-signaal dat op de televisie binnenkomt (bijvoorbeeld via een app als Netflix) in bitstream te versturen naar de gekoppelde soundbar of receiver. Die hoogwaardige audio wordt dus zonder beperking vanuit de tv, middels HDMI eARC naar je audiosysteem gestuurd. Dit geldt voor audio van de ingebouwde tuner van de tv, streaming apps van smart tv-platformen en audio van bronnen die via HDMI op de tv aangesloten zijn.

Dolby Atmos logoDTS X

Door de komst van HDMI eARC is er eigenlijk geen reden meer om een optische kabel te gebruiken, zoals hierboven omschreven. Een optische kabel kan namelijk deze hoogwaardige audiosignalen niet verwerken. Dankzij HDMI eARC kun je alles wat er op je televisie binnenkomt aan geluid in de hoogst mogelijke kwaliteit direct doorsturen naar je soundbar, receiver of homecinema-systeem. Zelfs een Ultra HD Blu-ray speler waarop je een disc met Dolby Atmos soundtrack afspeelt kan op deze manier via je tv de audio in de beste kwaliteit naar je audiosysteem sturen.

En niet geheel onbelangrijk; de mensen achter de nieuwe HDMI eARC-standaard geven aan dat deze nieuwe standaard betrouwbaarder is en beter werkt dan de HDMI ARC-standaard die we tot op heden kenden. Dus de kans dat iets niet (helemaal) werkt wordt kleiner en dat is altijd goed nieuws voor de consument. Tot slot zit er een automatische lip-sync-functie ingebouwd waardoor audio en video altijd perfect op elkaar zijn afgestemd.

Koop nu je HDMI ARC kabel

Dunne HDMI kabel - 0,5 m tot 2,5 meter

Dunne HDMI kabel


0,5 m – 2,5 m

HDMI kabel 4K RU connected connector - 0,5 m tot 3 meter

Platte HDMI kabel


0,5 m – 2,5 m

Platte HDMI kabel V2 connector

Platte HDMI kabel V2


0,5 m – 7,5 m

HDMI 2.1 kabel - connector

HDMI 2.1 kabel


0,5 m – 3 m