Vaak is het mogelijk om je apparatuur op meerdere manieren aansluiten. Wat is beter, digitaal of analoog?

Voor het analoog aansluiten gebruik je een RCA kabel oftewel een tulpkabel. Sluit je het digitaal aan dan heb je de keuze tussen een optische kabel en een digitale coax kabel. Welke manier de beste keuze is hangt van de apparatuur af die je gebruikt.

Digitale en analoge aansluitingen cd-speler

D/A conversie

Het grootste verschil tussen analoog of digitaal aansluiten is de plaats waar de D/A conversie plaatsvindt. Oftewel waar het digitale geluidssignaal wordt omgezet naar een analoog geluidssignaal dat versterkt kan worden en weergegeven over de speakers.

D/A conversie waveform

Sluit je de cd-speler of mediaspeler analoog aan dan zal de D/A conversie gedaan worden in de bron. Bij digitaal aansluiten dan geeft de bron het originele digitale signaal door en zal de D/A conversie door de versterker gedaan worden.

Welk apparaat heeft een betere DAC?

Hoe je de apparaten aansluit is dus afhankelijk van welk apparaat een betere DAC (D/A convertor) heeft. Bij een versterker en cd-speler in dezelfde prijsklasse heeft de cd-speler vaak een betere DAC. Zeker bij meerkanaals receivers zal het grootste gedeelte van de bouwkosten opgaan aan de voeding en de versterkingsmodules.  Terwijl een cd-speler puur uit een loopwerk en DAC bestaat. Let op! Dit is slechts een vuistregel en kan per apparaat verschillen.

Wil je advies?

Twijfel je nog over hoe je alles het beste kunt aansluiten? Neem dan even contact met ons op. We helpen je graag verder.

Tip: Ben je op zoek naar goede kabels? Voor het analoog aansluiten heeft RU connected een bijzonder goede analoge RCA interlink oftewel een tulpkabel.
Sluit je het liever digitaal aan dan hebben we een mooie optische audiokabel en een digitale coax kabel.

Analoge interlink RU connected connector Optische kabel connector digitale coaxiale kabel connector binnenkant