Hebben beide apparaten een HDMI aansluiting, dan kan je ze in de meeste gevallen het beste aansluiten met een HDMI kabel. Indien beide apparaten het ARC (Audio Return Channel) ondersteunen, dan is een extra audiokabel verder overbodig.

Is HDMI geen optie? Kies dan voor de digitale aansluiting. Met behulp van een digitale coax kabel of een optische kabel.

Lukt ook dat niet dan kan je de tv ook proberen analoog aan te sluiten. Hier heb je een RCA kabel oftewel een tulp kabel voor nodig. Vermijd als het kan de koptelefoon aansluiting, ook wel mini-jack of 3.5 mm jack genoemd. De kwaliteit van deze aansluiting is vaak wat minder.

Bovenstaande zijn vuistregels, het kan zijn dat jouw specifieke geval hiervan afwijkt.

TV aansluiten op

Hoe je tv op je boxen aansluiten?

Omdat televisies constant platter worden is er steeds minder ruimte voor de boxen. Het geluid dat uit moderne televisies komt kan vaak wel een upgrade gebruiken. Dit kan je doen door je tv aan te sluiten op je boxen of een aparte soundbar. Het geluid bij series en films zal hiermee flink verbeteren.

Welke kabel tussen je soundbar en je tv?

Sony soundbar bij televisie

Je tv en soundbar hoeven niet van hetzelfde merk te zijn om op elkaar aangesloten te worden. Je kunt bijvoorbeeld prima een Samsung tv op een soundbar van Bose aansluiten.
Wél kan het zijn dat je enkele extra functies hebt als beide apparaten van hetzelfde merk en type zijn. Bijvoorbeeld dat je beide apparaten makkelijk met dezelfde afstandsbediening kan bedienen.

Ik sluit een soundbar het liefst met een HDMI kabel op de tv aan. Sommige soundbars hebben ook enkele HDMI ingangen. Sluit je hier bijvoorbeeld je Chromecast op aan, dan hoeft je tv niet aan te staan om muziek te kunnen spelen. Staat je tv wel aan dan lust de soundbar alle signalen ook door naar de tv.

Heeft jouw soundbar geen HDMI aansluiting? Dan is aansluiten met een optische kabel of een digitale coax kabel ook een optie. Je mist dan wel de HD audio kanalen Dolby TrueHD en DTS-HD Master Audio, deze kunnen enkel via HDMI.

Klik hieronder om de lijst van soundbars te zien.


Hoe je tv op je versterker aansluiten?

Als je bij je tv nog een stereo installatie hebt staan dan is dat ook een makkelijke manier om je tv geluid te verbeteren. Vaak is het mogelijk om je tv geluid via je stereo versterker over je boxen te krijgen.
Let er wel op welke aansluitingen je versterker heeft.

Heeft je versterker digitale aansluitingen?

Als je versterker een optische toslink aansluiting heeft of digitale RCA aansluiting (ook wel digitale coaxiale aansluiting genoemd)  heeft dan is dat de beste optie. Mits je tv dezelfde aansluiting heeft dan kan je een optische toslink kabel of een digitale coax kabel gebruiken om je tv op je versterker aan te sluiten.

Optische toslink en coaxiale aansluiting

Wil je een analoge versterker aansluiten?

Een wat oudere stereo versterker heeft meestal enkel analoge RCA oftewel tulp aansluitingen. Als je tv deze aansluitingen ook heeft dan kan je hiermee je televisie makkelijk op je hifi systeem aansluiten. Gebruik hiervoor onze analoge RCA kabel.

Heeft je tv deze aansluitingen niet dan zal je nog een DAC (digitaal analoog convertor) nodig hebben. Deze kan een digitaal (s/pdif) signaal van je tv omzetten naar een analoog signaal voor je versterker of radio.

RCA aansluitingen versterkerKom je er niet uit?

Staat je apparaat er niet bij, of heb je gewoon wat hulp nodig? Laat dan hieronder een berichtje achter, of stuur een mailtje via het contactformulier.

We gaan dan voor je kijken wat de beste manier is om je tv of andere apparatuur aan te sluiten.