We krijgen er regelmatig vragen over; de beste manier om een televisie aan te sluiten. Gebruik je HDMI voor beeld en audio? Moet je nog analoge of digitale audiokabels gebruiken? En, met welke verbindingen krijg je nu de beste kwaliteit? We zetten de belangrijkste punten voor het aansluiten van je tv onder elkaar. We doen dit door te kijken naar verschillende situaties.

Stelregel: gebruik een HDMI-kabel

Voordat we beginnen is er één regel die je moet proberen aan te houden; als je apparaten middels een HDMI-kabel met elkaar kunt verbinden is dit in 99 procent van de gevallen de beste optie voor zowel audio als video. Die ene procent is voor de gebruikers die analoge (of digitale) audiokabels prefereren voor puur de doorgifte van audio naar bijvoorbeeld een versterker. Bijvoorbeeld bij het gebruik van een goede externe DAC.

HDMI kabel

HDMI ARC is een belangrijk voordeel van het verbinden van de televisie met bijvoorbeeld een soundbar of receiver. Hierdoor kun je het geluid van de tv en de daarop geïnstalleerde apps en aangesloten apparaten via één HDMI-kabel naar je luidsprekers of soundbar sturen. Lees meer over HDMI-ARC.

Wanneer je niet voor HDMI kiest of kunt kiezen is het belangrijk om te weten dat je het met beperkingen voor audio en beeld moet doen. Beeld spreekt voor zich; HDMI kan hoge resoluties tot wel 4K Ultra HD weergeven, terwijl oudere aansluitingen de full hd-kwaliteit niet eens halen. Qua audio is de bandbreedte van bijvoorbeeld optisch en digitaal coaxiaal te laag om HD audioformaten als Dolby TrueHD, Dolby Atmos, DTS:x en DTS-HD Master Audio weer te geven. Enkel HDMI is hiervoor geschikt.

Gebruik de receiver of soundbar als hub

Heb je een receiver of soundbar met meerdere aansluitmogelijkheden dan is het verstandig om alles via dit apparaat te koppelen. Dit heeft diverse voordelen. Zo hoeft de tv niet altijd aan te staan om audio weer te geven en bovendien kun je kabels richting een receiver of soundbar vaak makkelijker wegwerken dan wanneer ze naar de tv moeten.

HDMI kabel op versterker aansluiten

Sluit je randapparatuur ook bij voorkeur aan via HDMI zodat je de beste kwaliteit krijgt voorgeschoteld. Ook apparaten die niet over HDMI beschikken kun je (in ieder geval voor de audio) op de receiver of soundbar aansluiten. Hiervoor gebruik je een optische of coaxiale digitale kabel. Zijn ook deze aansluitingen niet aanwezig, dan kun je kiezen voor de analoge (tulp/RCA) rood/witkabels.

Optische kabel

Het grote voordeel van een receiver of soundbar met meerdere aansluitingen is dat je middels één HDMI-kabel richting de tv kan en dat het beeld van alle gekoppelde bronnen via de receiver of soundbar naar de tv gaat. Daarbij zorgt HDMI ARC er – wanneer aanwezig – voor dat de audio van de tv en daarop aangesloten apparaten via dezelfde HDMI-kabel teruggestuurd wordt naar de receiver of soundbar. Zo kun je eenvoudig en zonder een berg aan kabels van de audio genieten.

Voorbeelden van soundbars met een HDMI uitgang

Harman Kardon SB20
HEOS HomeCinema
HEOS Bar
JBL Cinema SB350
JBL Cinema SB450
LG SH6
LG SH7
LG SH8
Panasonic SC-HTB485
Philips Fidelio B5
Philips HTL3160
Philips HTL7140B
Samsung HW-J6001R
Samsung HW-K450
Samsung HW-K470
Samsung HW-K550
Samsung HW-K551
Samsung HW-K650
Samsung HW-K651
Samsung HW-K850
Samsung HW-K950
Samsung HW-M4500
Sony HT-CT390
Sony HT-MT300
Sony HT-MT500
Sony HT-NT5
Sony HT-RT3
Sony HT-XT100
Sony HT-XT3
Yamaha YSP-2500

Soundbars met een optische aansluiting

Bose Solo 5
Bose Solo 15 II
Harman Kardon SB20
LG LAS454B
LG SH2
LG SH4
LG SH5
LG SH7
Philips HTL3160
Philips HTL7140B
Samsung HW-J250
Samsung HW-J355
Samsung HW-K360
Samsung HW-K450
Samsung HW-K470
Samsung HW-K550
Samsung HW-K650
Samsung HW-K651
Samsung HW-K950
Sonos Playbar
Sonos Playbase
Sony HT-XT3
Yamaha ATS-1050
Yamaha YAS-105

Soundbars met een digitale coax aansluiting

Edifier B3 CineSound
HEOS Bar
Yamaha ATS-1050 (YAS-105)
Yamaha YAS-306 MusicCast

Gebruik je tv als hub

Heb je geen receiver of soundbar met een hoop aansluitingen die je als hub gebruikt? Dan is het vaak verstandig om je televisie als hub te gebruiken. Simpel gezegd betekent dit dat je alle apparaten direct op je televisie aansluit. De beste manier om dit te doen is via een HDMI-kabel. Sluit bijvoorbeeld je gameconsole, je Blu-rayspeler en je settopbox via de HDMI-kabel aan op je televisie. Hiermee krijg je de best mogelijke kwaliteit, qua audio en qua video.

HDMI poorten in tv

Maar, wat als je televisie niet voldoende of geen HDMI-aansluitingen heeft, of je randapparatuur niet met HDMI gekoppeld kan worden omdat ze niet over een HDMI-poort beschikken? Dan zou je naar een HDMI switch kunnen kijken. Daar kan je meerdere apparaten op aansluiten, de switch kiest dan de goede bron en stuurt deze via één HDMI kabel door naar de tv.

HDMI switch

Pas als dit geen mogelijkheid is dan ga je kijken naar de volgende opties. Als een apparaat beeld moet weergeven dan zitten er altijd aansluitingen op voor de beeldweergave. Voor de wat oudere apparaten is dit vaak SCART of Component video. Deze kun je op de wat oudere tv’s zonder problemen kwijt, en met SCART wordt ook direct het geluid doorgestuurd dus dan zit je meteen goed. Let wel; SCART en component bieden veel mindere kwaliteit dan HDMI, dus als HDMI kan heeft het altijd de voorkeur.

scart aansluiting

Wil je puur de audio van een randapparaat koppelen (als beed bijvoorbeeld via component al gekoppeld is) dan kun je kiezen voor een optische of coaxiale digitale kabel. De meeste tv’s beschikken over één van deze ingangen en de meeste randapparaten beschikken over één van deze uitgangen. Mocht ook dat geen optie zijn dan kun je kijken naar analoge audiokabels, de zogenaamde (tulp/RCA) rood/witkabels.

De tv aansluiten op luidsprekers of een versterker/receiver

Heb je een televisie met daarop diverse apparaten aangesloten, via HDMI of een digitale of analoge kabel, en wil je de audio van de tv weergeven via luidsprekers, een soundbar of receiver? Dan kun je hiervoor diverse kabels gebruiken, afhankelijk van wat de luidsprekers, de soundbar of de receiver/versterker ondersteunen.

Als de audioweergave-apparatuur beschikt over HDMI ARC, bijvoorbeeld een soundbar of receiver, dan is het eenvoudig. Leg één HDMI-kabel tussen de receiver of soundbar en de televisie, en de audio van alles dat op tv weergegeven wordt zal naar de receiver of soundbar gestuurd worden en vervolgens over de luidsprekers klinken. Zorg wel dat je de juiste HDMI-poort met ARC-ondersteuning gebruikt.

HDMI ARC poort

Beschikt de audioweergave-apparatuur niet over HDMI, dan moet je kijken naar de digitale aansluitmogelijkheden voor audio; optisch of coaxiaal. De tv beschikt vaak over één van de twee net als de soundbar of luidsprekers. Leg de digitale audiokabel tussen de tv en de audioweergave-apparatuur, en zorg er vervolgens voor dat de tv juist ingesteld wordt zodat de audio via de juiste digitale uitgang naar de luidsprekers of soundbar gestuurd wordt.

Als er ook geen digitale aansluitmogelijkheden zijn dan kun je kijken naar de analoge mogelijkheden. De bekende rood/witkabels bieden hier de uitkomst. Dit is puur stereo en we raden aan deze kabels alleen te gebruiken wanneer de digitale opties niet voor handen zijn. Mochten overigens de analoge (tulp/RCA) rood/witkabels geen optie zijn, dan is de laatste mogelijkheid de 3.5mm-aansluiting (of mini-jack). Hiermee kun je audio uitsturen naar een koptelefoon of een setje luidsprekers.

Het aansluiten van verschillende merken?

Je tv en soundbar hoeven niet van hetzelfde merk te zijn om op elkaar aangesloten te worden. Je kunt bijvoorbeeld prima een Samsung tv op een soundbar van Bose aansluiten. Wél kan het zijn dat je enkele extra functies hebt als beide apparaten van hetzelfde merk en type zijn. Bijvoorbeeld dat je beide apparaten makkelijk met dezelfde afstandsbediening kunt bedienen. Deze functie wordt ook wel HDMI-CEC genoemd.

Het gebruik van een d/a converter (DAC)

Het kan soms voorkomen dat je op het ene apparaat alleen analoge uitgangen hebt en op het andere apparaat alleen digitale ingangen, of andersom. Dan ben je aangewezen op het gebruik van een digitaal-analoog-converter oftewel een DAC. Deze zet het signaal om van analoog naar digitaal, of andersom. Ook zijn er converters die een optisch signaal kunnen omzetten naar een digitaal coaxiaal signaal, of andersom. Dit is handig wanneer bijvoorbeeld de luidsprekers alleen een coaxiale ingang hebben en de tv alleen een optische uitgang heeft.

Hoe je tv op je versterker aansluiten?

Als je bij je tv nog een stereo installatie hebt staan dan is dat ook een makkelijke manier om je tv geluid te verbeteren. Vaak is het mogelijk om je tv geluid via je stereo versterker over je boxen te krijgen.
Let er wel op welke aansluitingen je versterker heeft.

Heeft je versterker digitale aansluitingen?

Als je versterker een optische toslink aansluiting heeft of digitale RCA aansluiting (ook wel digitale coaxiale aansluiting genoemd)  heeft dan is dat de beste optie. Mits je tv dezelfde aansluiting heeft dan kan je een optische toslink kabel of een digitale coax kabel gebruiken om je tv op je versterker aan te sluiten.

Optische toslink en coaxiale aansluiting

Wil je een analoge versterker aansluiten?

Een wat oudere stereo versterker heeft meestal enkel analoge RCA oftewel tulp aansluitingen. Als je tv deze aansluitingen ook heeft dan kan je hiermee je televisie makkelijk op je hifi systeem aansluiten. Gebruik hiervoor onze analoge RCA kabel.

Heeft je tv deze aansluitingen niet dan zal je nog een DAC (digitaal analoog convertor) nodig hebben. Deze kan een digitaal (s/pdif) signaal van je tv omzetten naar een analoog signaal voor je versterker of radio.

RCA aansluitingen versterker

Je zou de optische uitgang van de tv op een DAC aan kunnen sluiten en de DAC dan met een 2x tulp op je versterker.

De DAC zet het digitale S/PDIF signaal om naar een analoog line signaal voor je versterker.

In combinatie met deze 2 kabels:
Optische kabel
RCA kabel

[accordion clicktoclose=true]
[accordion-item title=”Enkele merken met stereo versterkers”]
Cambridge Audio
Denon
Marantz
NAD
Onkyo
Pioneer
Rotel
Sony
TEAC
[/accordion-item]
[/accordion]

Subwoofer aansluiten

We kregen recent de volgende vraag binnen: “Waarom heeft mijn actieve subwoofer eigenlijk 2 tulp aansluitingen. Ook op mijn headunit autoradio zitten aan de achterkant 2 rca aansluitingen voor de subwoofer.

Een subwoofer is toch maar 1 speaker (1 kanaal). Waarom dan 2 kabels?”.

De meeste subwoofers hebben 2 aansluitingen zodat je hem ook met een normale stereo versterker kan gebruiken. Als deze een pre-out heeft dan heeft deze zowel een linker als een rechter kanaal. Indien je dan slechts één kanaal aansluit dan mis je deel van het signaal. Sluit je beide aan dan zal de subwoofer het laag van beide kanalen pakken en dit samenvoegen.
Bij een surround receiver heb je een aparte sub-out. Deze voegt bij stereo het geluid van beide kanalen door en bij surround stuurt hij het dedicated subwoofer kanaal door.
Als je een surround receiver hebt, of een versterker met een subwoofer out dan heb je slechts één kabel nodig. Onze digitale coax kabel is perfect als subwoofer kabel.

Kom je er niet uit?

Staat je apparaat er niet bij, of heb je gewoon wat hulp nodig? Laat dan hieronder een berichtje achter, of stuur een mailtje via het contactformulier.

We gaan dan voor je kijken wat de beste manier is om je tv of andere apparatuur aan te sluiten.